Hazine’nin önümüzdeki aylarda iç borçlanma ihtiyacının azalmasında, Merkez Bankası’ndan (MB) aktarılan ‘ihtiyat akçesi’nin rolü olduğu bildiriliyor. İhtiyat akçesinin aktarımı ile önümüzdeki aylarda rahatlamış görünen Hazine’nin, yüzde 225’lere varan bütçe açığını kapatmasına da etkili olacağı öngörülüyor.
Reuters’in haberine göre, Hazine Eylül ve Ekim aylarına yönelik iç borçlanma öngörüsünü düşürürken, analistler, TCMB’den Temmuz ve Ağustos aylarında aktarılan ihtiyati akçenin Hazine’nin borçlanma ihtiyacını azaltmış olabileceğini belirtiyor.
Temmuz ayı sonunda açıklanan borçlanma stratejisinde Eylül için 9 milyar TL olarak öngörülen iç borçlanma tutarı, bugün açıklanan stratejide düşürülerek 6.5 milyar TL olarak belirlenirken, Ekim için daha önce 6.7 milyar TL olarak açıklanan iç borçlanma öngörüsü de bugün 5.7 milyar TL olarak açıklandı.
Bir analist, borçlanma oranlarındaki düşüşü şöyle açıkladı: “Bugün yayınlanan programa göre, Eylül-Kasım döneminde iç borç çevirme oranı %79 olarak hedeflendi. Ancak, bilindiği üzere son aylarda Hazine borçlanma hedefini aşma eğilimindeydi. Dolayısıyla Hazine’nin Eylül ayı borçlanma öngörüsünü azaltması önemli. TCMB’den iki aya bölünerek aktarılan 41 milyar TL’lik ihtiyati akçe, Hazine’nin kasasını güçlendirmiş ve para ihtiyacını azaltmış görünüyor. Hazine’nin 28 Ağustos itibarıyla TL kasasının 40.5 milyar TL, döviz kasasının ise 23.8 milyar TL olduğunu görüyoruz.”
Bir başka analist de hem TCMB’den gelen paranın etkili olmuş olabileceğini hem de Hazine’nin bütçe disiplini için bu yolu seçmiş olabileceğini belirtti.
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal 31 Temmuz’da yaptığı açıklamada “İhtiyat akçesinden gelecek tutarın yaklaşık yarısı Hazine hesaplarına geçti” demişti. Ekonomistlerin TCMB ve Hazine verilerinden yaptığı hesaplamaya göre ihtiyat akçesinin kalan bölümü de Ağustos ayı başında TCMB hesaplarına geçti.
Reuters’da 27 Haziran’da yayımlanan bir haberde bütçe açığının yılın ilk beş ayında %225 artış göstermesinin ardından daha fazla bozulmanın önüne geçmeyi amaçlayan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın TCMB’nin 40 milyar TL’nin üzerindeki ihtiyat akçesinin bütçeye aktarımı ve gelir vergisi başta olmak üzere bazı vergilerde artış yoluna gitmeye hazırlandığına dikkat çekilmişti.
Bütçe Temmuz’da ihtiyat akçesinin desteğiyle fazla verirken, ekonomistler Ağustos ayı bütçe gerçekleşmelerinde ihtiyat akçesinin desteğinin devamını bekliyor.
Hazine’nin Eylül-Ekim-Kasım dönemine yönelik iç borçlanma stratejisi şöyle:
- Hazine Eylül’de toplam 10 milyar TL iç borç servisine karşılık 6.5 milyar TL iç borçlanma öngörüyor
- Hazine Ekim’de toplam 7.3 milyar TL iç borç servisine karşılık 5.7 milyar TL iç borçlanma öngörüyor
- Hazine Kasım’da toplam 21.5 milyar TL iç borç servisine karşılık 18.5 milyar TL iç borçlanma öngörüyor
Albayrak: Referans faizini BIST’te oluşturduk
Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Borsa İstanbul bünlesinde ‘referans faizi’ oluşturulduğunu açıkladı.
Albayrak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Finansal mimarimizde Türk Lirası (TL) çalışabilmemiz için bankalarımızın faiz riskini yönetmelerinde önemli bir eksikliği gidermek üzere TL referans faizi ‘TLREF’, BİST bünyesinde oluşturuldu. YEP kapsamındaki hedeflerimizden olan bu adım bankacılık sektörümüz için hayırlı olsun.”