SGK kapsamına alınan hacamat gibi geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) tedavilerini doktorların uygulayacağı, aile hekimlerine öncelik verileceği bildirildi.

Fotoğraf: DHA
Habertürk’ten Fatmanur Boylu’ya konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, hacamatçıların tedavinin SGK kapsamına alınmasına sevinmesinin doğru olmadığını söyledi.
SGK’nın hacamatçıların masraflarını ödemeyeceğini, ‘nerede oldukları belli olmayan’ hacamatçıların kapatılacağını ifade eden Gümüş “Bitkisel karışımlar hazırlayıp camında duyuran aktarlara, satıcılara izin verilmeyecek” dedi.
Müsteşar, şimdiye dek iki bini doktor üç bini de sağlık personeli olmak üzere beş bin kişiye GETAT sertifikası verildiğini belirterek şunları kaydetti: “GETAT uygulamalarını her sertifika alan yapamayacak. Hekim dışında kimse yapmayacak, sertifikalı sağlık personeli sadece hekime yardım edecek. GETAT uygulayan hekime döner sermayeden ek ödeme yapılacak. GETAT için aile hekimleri teşvik edilecek. Tabii hastaları biraz aile sağlığı merkezlerine kaydırmamız lazım. Yeni gelen doktorların hepsini oraya vereceğiz. Şu anda bir aile hekimi başına 3 bin 700 hasta düşüyor, iki bine indireceğiz. Ücretlerini de düşürmeyeceğiz. Doktor sayısını 40 bine çıkaracağız.”
‘Güvenli sonuç verenler SGK’ya iletilecek’
Gümüş, geleneksel tıpta bilimsel olarak güvenli sonuçları olan uygulamaları SGK’ya bildireceklerini ifade ederek yapılacak bir çalışmadan da bahsetti: “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın bünyesinde bulunan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü tarafından oluşturulan Bilim Kurulu, İstanbul ve Ankara’daki araştırma hastanelerinde GETAT konusunda gönüllü vatandaşlarla yaklaşık bir yıl sürecek bilimsel çalışma yapacak. Bu çalışmaların sonunda beş yeni GETAT uygulaması daha mevzuata girecek. Böylece sayı 20 olacak.”
‘Müzik şiddet konusunda da faydalı olacak’
Müsteşar, hastanelere müzik sistemi kurarak ‘soft ve motivasyon artırıcı’ müzikle yayınlarıyla terapi yapacaklarını, odalara IP TV koyacaklarını, sağlık temalı bir kanal oluşturacaklarını ifade ederek “Bu işi yapan profesyonel bestecilerle görüşüyoruz. Müzik hastaların gerilmesini azaltıyor. Gelen insan gergin, sağlık personeli de gergin. Hem de sağlıkta şiddet konusunda da faydası olacaktır” dedi.
Gümüş sözlerini şöyle sürdürdü: “Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla beraber bir ekip çalışıyor. Acillere de önerdik. İçinde ney, su sesleri var. 120 bin odamız var, 80 bin IP televizyon koyacağız. Günde 1.5 milyon insan hastanelere geliyor. Sağlık okur yazarlığı alanında eğitim verme için uygun bir ortam.”