Hamaney'den yıllar sonra: En büyük düşmanımız ABD

 

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin ABD aleyhindeki sert çizgisine geri döndü: “Bir numaralı düşmanımız ABD.”

Ali Hamaney. Fotoğraf: Reuters

İran ile ABD arasında, 1979’daki ‘İslam devrimi’ sonrasında başlayan ‘geleneksel‘ gerilim 2013’te Hasan Ruhani’nin cumhurbaşkanı seçilmesi ve Tahran’ın nükleer enerji konusunda denetlenmeye ikna olmasından sonra nispeten azalmıştı. Bu dönemde İran’lı yetkililer geçmişte ‘Büyük Şeytan’ olarak niteledikleri ABD’ye yüksek perdeden tepki gösterme geleneğini rafa kaldırmış görünüyordu. ABD de aynı şekilde yumuşak tonda mesajlar veriyordu.

Ancak geçtiğimiz aylarda ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ı hedef alan sert demeçleri havayı değiştirdi.

Uluslararası haber ajansları Ali Hamaney’in bugün, televizyonlardan canlı yayınlanan konuşmasında İran halkına şöyle seslendiğini duyurdu: “ABD İran’ın bir numaralı düşmanıdır.  ABD’nin düşmanlığı İran ulusuna. ABD, ulusumuzun bir numaralı düşmanıdır. Asla nükleer anlaşma konusundaki baskılarını kabul etmeyeceğiz.”

Burhanettin Duran: İlişkilerde yeni meydan okuma: Trump’ın İran stratejisi

ABD, AB ve İran’ın nükleer polemiği: Trump dedi diye anlaşma iptal edilmez

Trump’tan nükleer anlaşma resti: İran terörü destekliyor, adım atacağız

 IŞİD ABD ve İran’ı da ‘barıştırdı’: Hamaney’den ortak operasyon onayı

Hamaney’den nükleer çıkış: Kötü bir anlaşmadansa hiç anlaşmamak daha iyidir