Hakan Aksay: Trump'a karşı farklı sesler yükselmeye başlıyor

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

ABD Başkanı Trump rahat durmuyor. Venezuela’dan sonra Grönland’ı, İran’ı, Küba’yı, Kolombiya’yı, Meksika’yı ve Kanada’yı tehdit ediyor.

Trump’ın kendini “kral” ilan ettiği “Yeni Dünya Düzeni”nde birçok uluslararası lider, onun “suyuna giderek” durumu idare etmeye çalışıyor. Bu tavrın gerisinde korkaklık ve karaktersizlik var.

Bu ortamı “çıkar ve güç dünyası, neylersin!” diye olağan gösterenlerin yanı sıra artık Trump’a başkaldıranlar da var.

Uzun süre yumuşak davranarak Trump’la geçinmeye çalışan birçok Avrupalı lider, nihayet bu tutumun fazla sonuç alıcı olmadığını görüyor ve kendi aralarında birleşmeye çalışarak ABD’ye karşı çıkmanın yollarını arıyor. Bu gündemle son 6 ay içinde Ukrayna Başkanı Zelenski’nin de katıldığı “gizli görüşmeler” yapıldığı söyleniyor.

Bazı AB yöneticilerinin ve birkaç önemli Avrupa devleti liderinin Davos zirvesini erken terk ederek Trump’la birlikte “aile fotoğrafı”na girmek istememesi de kayda değer bir işaretti.

ABD’nin Barış Konseyi’ne katılma önerisini çok sayıda devlet kısa süre içinde olumlu cevaplarken Fransa, Norveç ve İsveç’in hemen reddetmesi, İngiltere ve Almanya’nın da bu doğrultuda adımlar atması önemliydi.

Hakan Aksay’ın yazısı