Gürcistan’da 26 Ekim’deki parlamento seçimlerinin sonuçlarını kabul etmeyen muhalefet partileri, başkent Tiflis’te toplanarak seçimlerin yenilenmesini istedi.

Tiflis’te parlamento binasının önünde toplanan muhalefet partileri ve destekçileri, 26 Ekim’deki parlamento seçimlerinin sonucunu kabul etmediklerini bir kez yineledi.
Yüzde 54 oy alan Gürcü Hayali Partisi 2012, 2016 ve 2020’deki parlamento seçimlerinin ardından bir kez daha lider parti olmuştu.
Ancak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bir gözlemci heyeti seçimlerde süreçle ilgili sorunlar olduğunu belirtmişti.
Heyet üyeleri seçim günü çeşitli gözdağı verme vakaları ve usule ilişkin tutarsızlıklara rastladıklarını söylemiş ve ‘Gözlemlerimiz sırasında, özellikle kırsal bölgelerde, seçim öncesinde ve sırasında oy satın alma ve mükerrer oy kullanma vakaları tespit ettik’ denilmişti.
Bunun ardından Gürcistan Devlet Başkanı Salome Zurabişvili, seçime ‘Rus operasyonu’yla müdahale edildiğini iddia etmiş ve seçim sonuçlarını kabul etmeyeceklerini belirtmişti.
Son olarak dün gece (4 Kasım) muhalefet partileri ve destekçileri parlamento binası önünde toplandı.
Seçim sonuçlarını tanımayan göstericiler ellerinde Gürcistan, Ukrayna ve Avrupa Birliği (AB) bayrakları taşıdı.

Gürcistan’da parlamento seçim sonuçlarını kabul etmeyen muhalefetten yeni seçim çağrısı
Yüzde 5 barajını aşan partilerin temsilcileriyse hükümetin son seçimlerde hile yaptığını iddia etti.
‘Gürcistan’ı Kurtarmak İçin Birlik’ blokunun liderlerinden Giorgi Vaşadze yeniden seçim talepleri yerine getirilmediği takdirde ülke genelinde gösterilere devam edeceklerini söyledi.
‘Değişim İçin Koalisyon’ blokunun liderlerinden Nika Melia, yeni parlamentonun toplanmasına izin vermeyeceklerini, farklı noktalarda protestoları sürdüreceklerini kaydetti.
Daha sonra parlamentonun bulunduğu caddede yürüyüş yapan göstericiler, Tiflis’in bazı noktalarını geçici olarak trafiğe kapattı.
Göstericilerin yarın yine Tiflis’te tekrar toplanması bekleniyor.

Yeni parlamentonun kasımda toplanması bekleniyor
Kasımda Merkezi Seçim Komisyonunun hazırladığı ‘seçim özet protokolünün’ yayınlanmasının ardından anayasaya göre 10 gün içinde yeni parlamentonun toplanması gerekiyor.
Sandıklardan çıkan sonuçlara göre 150 koltuklu parlamentoda Gürcü Hayali Partisi’nin 89, muhalefetinse 61 milletvekiline sahip olması bekleniyor.
Parlamentoda 76 koltuğu elde edebilen siyasi parti veya seçim bloku tek başına hükümet kurabiliyor.