• ROTA
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Güle güle, ve evet, teşekkürler Aydın Doğan

21/03/2018 22:53


AMBERİN ZAMAN

@amberinzaman


Tayyip Erdoğan ile Doğan Grubu arasındaki kronik savaş artık sona erdi. Galip gelen taraf Erdoğan. Mağlup olan taraf ise sadece Aydın Doğan değil, bugün itibariyle Türkiye’de demokrasiye inanan herkes.

Aydın Doğan’ın medyadan çekilmesiyle birlikte Putin’in Rusya’sına bir basamak daha yaklaşıldı. Sözcü gazetesi dışında Türkiye’deki merkez medya, Erdoğan’ın mutlak ve ebedi hakimiyeti yolunda, Saray’a firesiz biat ediyor olacak. Fikirlerin değil, yandaşlığın yarıştığı ‘full havuz modu’ hepimize hayırlı olsun.

Aydın Doğan’ın elindeki bütün gazete ve televizyonları satmak üzere Erdoğan Demirören’le anlaştığı haberini öğrendiğimde ilk tepkim buydu ve yoğunlaşarak devam ediyor. Oysa düne kadar iktidarın demokrasi tiyatrosuna odun taşımakla suçladığım Aydın Doğan’ın basından elini çekmesinin hepimizin hayrına olacağını savunanlardan biriydim.

40 yıllık basın hayatının muhasebesini yaptığımızda şüphesiz Aydın Doğan’ın günahları sevaplarından daha ağır basacaktır.

1979 yılında Milliyet gazetesini Karacanlardan satın alarak Babıali’ye adım atan Aydın Doğan, Türkiye’de medya üzerinden diğer işlerini genişletme geleneğinin öncülerindendi. Başta Hürriyet olmak üzere, sahip olduğu medya organları sayısız kötülüğe imza attı. Hürriyet, beni dahi, gazeteciliğe ilk başladığım 1992 yılında (Aydın Doğan Hürriyet’i satın almadan 2 yıl önce), ‘Ortalığı bu kadın karıştırdı’ manşetiyle birinci sayfasına taşımıştı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’ne basın kartımı çıkartmak için verdiğim fotoğrafımla birlikte.

Günün muktedirlerine yaranmak için sadece Hürriyet değil, Sabah grubu da tetikçilik yapıyordu, diğerleri de. Saray’a yakın medya organları bu şanlı geleneği seviye atlatarak sürdürüyor.

Ama ‘suni bir normallik ve basın özgürlüğü görüntüsü’ vermekle itham edilen Aydın Doğan, belli ki arzulanan yandaşlık seviyesini tutturamadı. Sonunda basından çekilmek zorunda kaldı.

Yine de hakkını teslim etmeliyiz. 2014 cumhurbaşkanlığı ve 2015 genel seçimleri öncesi Selahattin Demirtaş’ı geniş kitlelerle bir araya getiren Doğan medyası, Türkiye’de kalıcı barış hayallerine geçici de olsa katkı sağladı.

Ta 1990’lı yılların ortasında Kürt meselesi, Susurluk davası, Ermeni soykırımı ve askeri vesayet gibi devletin kırmızı çizgi saydığı birçok radyoaktif konuda cesurca yayın yapan Radikal gazetesine hayat veren kişi de yine Aydın Doğan’dı.

Ve tarihin cilvesi… Radikal’de yayınlanan en çarpıcı dosyalardan biri, ilk kez Taraf gazetesinde ileri sürülen, Erdoğan Demirören’in 1978 yılında Rum işadamı Arşimidis’in Halkalı’da yakılarak öldürülmesinde parmağı olduğu iddiasıydı. 2014 yılından itibaren dijital olarak hayatını sürdüren ve 2016 yılında tümüyle kapatılan Radikal gazetesinin arşivi yakında buharlaşırsa sürpriz olmaz herhalde.

Eşcinsellik, kadınlar ve seks, hayvan hakları… Tüm bu konulardaki önyargıları kendi üslubuyla eritmeye gayret eden ‘amiral gemisi’ Hürriyet bu vesileyle İslam düşmanı ilan edildi. Fethedilmesi gereken ‘laikçiliğin’ son kalesi olarak görüldü. O kale düştü.

Bu karanlık dönemin tarihi yazılırken Hürriyet’in satışı önemli bir kilometre taşı olarak yerini alacaktır.

Röportaj için ve sosyal ortamlarda Aydın Doğan ile birkaç kez bir araya geldim. Kimi kalemşörleri beni aşağılarken Aydın Doğan bana karşı her zaman sevecen ve saygılı davranmıştır. Hatta Taraf’taki yazılarımı takdirle izlediğini söylemişti. Kulaklarıma inanamamıştım. Sonra da Taraf ‘ta yayınlamam için uzun bir röportaj vermişti. Ne yazık ki Taraf’ın arşivi silindiği için bağlantı veremiyorum. Kendisini en son 2014 yılının başında Nazlı Ilıcak’ın verdiği bir akşam yemeğinde görmüştüm. Sıkıntılıydı.

Kendi çıkarları için kullansa da ve gerektiğinde gözünü kırpmadan feda etse de gazeteci milletini aynı zamanda seven bir medya patronuydu Aydın Doğan. Medya patronu Aydın Doğan’ın ruhu şad olsun.

Filed Under: Agora

Tüm yazılar: Amberin Zaman

SON HABERLER

İmamoğlu: Adalar iskelesindeki işgali kaldıracağız

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bugün Moda … Devamı...

İçkili araç kullanırken 13 yaşındaki çocuğu öldüren kaymakama altı yıla kadar hapis istemi

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 15 Temmuz 2022’de devlete ait resmi aracı … Devamı...

Dans görüntüleri sızdırılan Finlandiya Başbakanı Marin, uyuşturucu testi yaptırdı

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin (36) bir partide eğlenirken çekilen … Devamı...

Gazprom, Kuzey Akım üzerinden doğalgaz akışını üç günlüğüne durduracak

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattından, tek kompresör … Devamı...

Erdoğan: Konut fiyatları için yeni hamleyi önümüzdeki ay paylaşacağız

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konut fiyatlarındaki artışla ilgili … Devamı...

Türk futboluna ilk yabancı yatırım

Türkiye'nin en köklü kulüplerinden biri olan Göztepe Spor Kulübü'nün yüzde … Devamı...

Motorine zam geldi

Küresel petrol fiyatları ve dolar/TL'de yaşanan dalgalanmaların akaryakıta … Devamı...

Sinop’ta gölette cesedi bulunan kadının öldürülüp yakıldığı belirlendi

Boyabat ilçesinde cesedi bulunan 52 yaşındaki Gülten İnan'ın bıçaklanarak … Devamı...

Borsadan bir kapanış rekoru daha

BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,01 kazançla 3.020,20 puandan tamamlayarak … Devamı...

Fenerbahçe’den İçişleri Bakanlığı’na dava

Fenerbahçe, '3 Temmuz süreci'ndeki zararları nedeniyle İçişleri … Devamı...

İt muamelesi görmeme hakkı…
Nevşin Mengü şimdi ne yapmalı?

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1753 gündür hapiste

YAZARLAR

Hasmâne devletle yüzleşmek…

Dağhan Irak

Yazanın okuyana sorumluluğu ve yazıdaki kamusal yarar

Murat Sevinç

İYİ Parti ülkenin sorunlarını çözebilir mi?

Levent Gültekin

Diziler ‘tespitkolik’ yapıyor: Başkasının doldurduğu sığ havuzda çırpınmak

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Street Fighter’la dış politikanın ne alakası var?

Bahadır Kaynak

Muhalefet yönetmeye hazır mı?

İhsan Dağı

İstanbul Belediyesi’nden ‘de’ atılan KHK’liler

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Abdurrahman Yıldırım: Dört yılda 10 milyar dolar borsadan çekildi

Mehmet Faraç: Birileri Kılıçdaroğlu’nun sarsıcı açıklamasının üzerine gidecek mi?

Bayazıt İlhan: Sağlıkta yeni düzenlemeler başka sorunları ortaya çıkarıyor

Mehmet Barlas: Türkiye’nin önünde iki isim biraz engel gibi duruyor

Şeref Oğuz: Ekonominin köküne dinamit gibi faiz

Yalçın Karatepe: İktidar bankaları sübvanse ediyor

İhsan Çaralan: İktidar, yeni Osmanlıcı dış politikanın çöktüğünü kabul etti

Ahmet Taşgetiren: Davutoğlu, Babacan ve Karamollaoğlu ‘Aday Kılıçdaroğlu’ diyemiyor

Murat Muratoğlu: Suçu Merkez Bankası’na yüklememek gerek

Ali Sirmen: ÖSO’yu Suriye’nin başına bela eden Türkiye’dir

Alaattin Aktaş: Faiz indirmeseydik de doları daha aşağı çekseydik daha iyi değil miydi?

‘Düzce tarihinde dönüm noktası olacak’: Kazılarda Apollon heykeli bulundu

Domino’s Pizza iş görüşmesinde yaşı sorulan kadına para ödedi

Anket: Avrupa’da ‘öteki dünya’ya kim ne kadar inanıyor?

Dağda kaybolan 55 koyun dronla bulundu

Dere ıslah edilirken tarihi taş köprü ortaya çıktı

Eve giren fok koltukta pinekledi, kediyi travmatize etti

Pilotlar uyuyakaldı; uçak geç indi

Cezaevindeki sevgilisine ‘öldüren öpücük’ veren kadın cinayetten yargılanacak

Lokantada deniz tarağı ısmarladı; inci buldu

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SANAT
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • E-mail
  • Facebook
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi