Gezi eylemlerine destek için adliyede açıklama yapan iki avukat hakkında açılan davada ‘tarihi’ bir beraat kararı çıktı.
Kararın gerekçesinde, Gezi eylemlerinin ‘barışçıl’, polis müdahalesininse ‘orantısız’ olduğu vurgulanırken, “Bu eylemi cezalandırmak hukuken ve vicdanen olanaksızdır” denildi.
Yaptığımız eylem hukuka uygundu
Anadolu Adalet Sarayı’nda yaklaşık üç saat süren duruşmada savunma yapan tutuksuz sanık avukat Mehmet Ümit Erdem, olay günü avukat ve aynı zamanda Kartal Hukukçular Derneği Başkanı olarak adliyede basın açıklaması yapma kararı aldıklarını söyledi.
Erdem, “Amacımız adliye binası içinde herhangi bir açıklama yapmak değildi. Diğer avukat arkadaşlarla adliye içerisinde buluştuk ve dışarı çıktık. Eylemimiz mesai saatleri dışında olmuştur. Görevlilerden de herhangi bir uyarı ve şikayet almadık. Yaptığımız tamamen hukuka uygundu. Bu nedenle suçlamayı kabul etmiyorum” dedi.
Bir diğer sanık Osman Zeki Erdoğan da, suçlamaları kabul etmediğini belirterek, basın açıklaması yapmanın demokratik bir hak olduğuna değindi.
‘Gezi eylemleri barışçıl’
Mahkemenin Hakimi Enver Kumbasar, 15 dakikalık aradan sonra dört sayfalık tarihi kararını açıkladı.
Kumbasar, Taksim Gezi Parkı’nda yeşilin büyük ölçüde ortadan kaldırılarak yapılaşmaya yol açılacağından kaygılananların ağaçların kesilmesine başlanması üzerine 27 Mayıs 2013 tarihinde başta Gezi Parkı ve çevresinde başlayan, oradan tüm İstanbul’a ve ülkenin bir çok yerleşim yerine yayılan protesto gösterilerinin barışçıl olduğunu belirtti.
‘Polisin orantısız müdahalesi protestoları tetikledi’
Gösterilerin yaygınlaşması ve kitleselleşmesi üzerine kolluk kuvvetlerince çoğunlukla orantısız güç kullanılarak gösterilerin bastırılmaya çalışıldığını ifade eden hakim Kumbasar, birçok ölüm ve çok sayıda yaralanmalara sebebiyet verildiği, çok geniş bir yelpazede hak ihlalleri yaşandığı, bu durumun da yeni protestoları tetiklediğini kaydetti.
Sanıklar yaygın ve ağır hak ihlallerine karşı duyarlılık gösterdi
Kumbasar, hak ve hukuku savunmak gibi önemli bir kamu görevi de yürüten sanıkların yöneticisi olduğu derneğin öncülüğünde, Gezi olayları bağlamında kolluk görevlilerince yapıldığını düşündükleri yaygın ve ağır hak ihlallerine karşı protesto ve duyarlılık gösterdiklerini ifade etti.
Ceza vermek hukuken ve vicdanen olanaksız
Beraat kararının gerekçesinde şöyle denildi:
“Gezi eylemcilerine destek amacıyla toplu basın açıklaması olarak düzenledikleri eylemlerini gerçekleştirmek için mesleklerini icra ettikleri adliye binası içerisinde bir araya gelmeleri ve birkaç dakika kalıp dışarıya çıkarak toplu basın açıklaması yapmaları biçiminde gerçekleşen eylemin suç olarak nitelendirilmesi veya bir ceza yaptırımına bağlanması hukuken ve vicdanen olanaksız görülmüştür”
Yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olmamasını da gerekçe gösteren hakim, sanıkların ayrı ayrı beraatlarına karar verdi.
Kocasakal: Yüz akı kararlardan biri
Duruşma sonrası açıklama yapan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, “Bu karar Türk Hukuku’nun yüz akı kararlarından biridir. Hala adliye içerisinde Cumhuriyetin hakimi, savcısı olan ve sadece hukuka ve vicdanına göre karar veren pek çok sayıda savcımız ve hakimimiz var. Bu tür kararlar yurttaşlarımızın hukuka olan sarsılmış güvenlerini yeniden tesis etmesi için önemlidir” dedi.
Ne olmuştu?
5 Haziran 2013 tarihinde Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Ümit Erdem ve başkan yardımcısı Osman Zeki Erdoğan’ın da aralarında olduğu birçok avukat, Gezi eylemlerine destek için Anadolu Adalet Sarayı’nda bir basın açıklaması gerçekleştirmişti.
İddianamede, avukatlar Erdem ve Erdoğan’ın, ‘2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle bir yıl altı aydan üç yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.