Britanya’nın köklü gazetelerinden Financial Times, Suriye’deki gelişmelerin, Ankara ile Moskova ilişkilerinde neden olduğu gerilimden yola çıkarak Rusya doğalgazı projesinin geleceğinin belirsiz olduğuna dikkat çekip, “Türkiye, Rusya’nın Batı’dan izole olmasına neden olabilir” diye yazdı.
Makalede, geçen yıl Soçi’deki Kış Olimpiyatları’nda başlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki sıcaklığın artık geride kaldığı ifade edildi.

Fotoğraf: Reuters
BBC Türkçe’nin aktardığına göre FT, Suriye’de Beşar Esad yönetimini destekleyen Putin ile Esad’a karşı olan Erdoğan’ın, ihtilafa düştüğüne, bunun da önemli enerji ilişkilerini tehdit ettiğine işaret etti.
“Türkiye, Rus doğalgazının ikinci büyük tüketicisi. Karadeniz’den geçecek yeni boru hattının bu ilişkiyi daha da sağlamlaştırması bekleniyordu. Ancak şimdi projenin geleceği belirsiz” denilen makalede, Erdoğan’ın, Rusya’yı Akkuyu nükleer santral anlaşması üzerinden tehdit ettiği belirilerek bu tehdidin, Rusya’nın ekonomik olarak Batı’dan daha da izole olmasına neden olabileceği savunuldu.
‘Rusya’dan 27.4 milyar metreküp doğalgaz alındı’
İki ülke arasındaki doğalgaz, inşaat sektörü ve turizm ilişkilerine dair rakamların da verildiği makalede, Türkiye’nin geçen yıl Rusya’dan 27.4 milyar metreküp gaz ithal ettiği, bunun da ülkenin toplam tüketiminin yüzde 56’sına denk geldiği vurgulandı.
Ayrıca Türk inşaat şirketlerinin Rusya’daki Kış Olimpiyatları’nda 50 milyar dolardan fazla ihale aldığı; sadece geçen yıl 3.3 milyon Rus turistin Türkiye’ye giderek, ülke ekonomisine 3.7 milyar dolar kazandırdığı belirtildi.