Fikret İlkiz: Yaşanan durum gazetecilere duruşmada yer sağlanmış gibi bir görünümden ibarettir

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

En köşeye gazeteciler sıkıştırılmış. Her gazeteciye tek sandalye… Talimata göre 20 gazeteci ve 5 yabancı gazeteci içeri alınacak. Sonra gelenlere yasak…Sayıyla kabul edildikleri davayı izliyorlar. Gazeteciler sanık sorgularını duymuyor. Dinlemekte güçlük çekiyorlar. Sayıları beklendiği gibi 25 kişi değil. Davayı takip eden gazeteci sayısı çok az. Köşeye sıkıştırılmış olarak tek sandalye üzerinde oturuyorlar…Salonda boş yer var ama yine de gazetecilere ayrılmış yerdeler, diğer yerler yasak.

Gazetecilik sıkıştırılmış bir köşededir. Yaşanan durum gazetecilere duruşmada yer sağlanmış gibi bir görünümden ibarettir.

Duruşmalar gazetecilere kapatılamaz. Duruşma salonunda gazetecilere suç işlemişler gibi davranılarak “yer değiştirme cezası” ile cezalandırılmaları demek halkın gerçekleri öğrenme hakkının engellenmesidir, bilgiye ve habere ulaşma hakkının ihlalidir. Haberin elde edilmesi zorlaştırılamaz. Haber, yasak değildir.

Mahkemelere kabul edilen gazetecilere dava izlerken daha uygun yer sağlanması, gazetecilik mesleğine duyulan saygıdan ibaret olmayıp halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının sağlanması demektir.

Gazetecileri zor şartlar altında çalışmaya zorlamak; halkın haber alma hakkına karşı engel yaratmaktır.  Ondan da ötesi; adil yargılanma hakkının ihlali demektir.

Fikret İlkiz’in yazısı