Fatih Yaşlı: Neoliberalizm artık orta sınıfları da yoksullaştırmaya başlamıştır

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Kapitalizmin günümüzdeki yönetme teknolojisi diyebileceğimiz neoliberalizm, her şeyi piyasalaştırarak bu mülksüzleştirme sürecini derinleştirmiştir. Özelleştirmeler aracılığıyla kamusal varlıkların sermayeye devrinden tutun da eğitim, sağlık, sosyal güvenlik gibi kamusal hizmetlerin ücretli hale getirilmesine uzanan genişlikte, bu süreç halen devam etmektedir.

İşte Sarı Yelekliler’i ortaya çıkaran şey tam olarak budur: Her şeyin piyasalaşması her şeyin bir fiyatının olması demektir ve fiyatı olan şeyleri ancak parası olanlar alabilir, daha çok parası olanlar ise daha çok şey alabilir.

Neoliberalizm artık sadece alt sınıfları değil, orta sınıfları da yoksullaştırmaya başlamıştır, sadece yoksul ülkelerde değil, Batıda da gelir dağılımı neoliberalizm öncesiyle kıyaslandığında bozulmuş, zenginlerle yoksullar arasındaki uçurum daha da artmıştır.

Fatih Yaşlı’nın yazısı