Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, özelleştirilecek şeker fabrikaları satışa çıkarıldığında bakanlık olarak talip olacaklarını söyledi.
‘Eşitlik için Konuş’ etkinliğinde konuşan Fakıbaba, sekizi özel bazı kooperatiflerin, 25’i de devletin elinde fabrika şeker fabrikası olduğunu belirterek “Bu sekiz özel fabrika 1 milyon ton, bizim elimizdeki 25 fabrika ise 1 milyon 400 bin ton şeker üretiyor. Devlet olarak özel sektörle yarışmak zorundasınız. O zaman biz Türkiye’deki bütün özel sektörleri kapatalım… Bu doğru bir olay mı? Rekabetin olması lazım” dedi.
‘Bu şekilde özelleştirmenin faydası vardır’
Devletin bütün şeker fabrikalarını özelleştirmek yerine stratejik ürünlerde mutlaka regülasyonlar görevini yapması gerektiğini söyleyen Fakıbaba, fabrikalar özelleştirildiğinde daha fazla küspe üretileceğini, bu alanda çalışan kişi sayısının çoğalacağını, üretim artacağını ve fiyatların daha fazla düşeneceğini savundu. Fakıbaba’ya göre bu da çiftçi ve ülke için faydalı olacak.
Özelleştirilen fabrikalara belirli kotalar verileceğine dikkati çeken Fakıbaba, “Fabrikalar kotaları kullanmadıkları takdirde, bu kotalar tekrar devletin fabrikalarına geçecektir. Orada çalışan işçilerin haklarına hiçbir şey olmayacaktır” dedi.
Fakıbaba, devletin Türkiye’nin çıkarlarını düşünerek hareket edeceğini savunarak şöyle konuştu: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak biz de talipli olacağız. Şartlarımız uyduğu takdirde Tarım Kredi Kooperatifleri olarak birkaç fabrikayı biz almayı düşünüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti, AK Parti hükümeti mutlaka halkın lehine olan kararları alan bir hükümettir. Bu kararların doğru olduğuna yürekten inanıyorum. Şeker fiyatları düşecektir, çiftçimiz daha mutlu olacaktır, sayı artacaktır, üretim artacaktır ve nişasta bazlı şekerle rekabet oranımız çok daha iyi olacaktır, nişasta bazlı şekere ihtiyaç daha fazla azalacaktır. Çünkü fiyatları düşürmüş olacağız. Bu bağlamda inandığım şeyi söylüyorum, bu şekilde özelleştirmenin Türkiye’ye, çiftçiye zararı yoktur, faydası vardır.”