• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Euromos Antik Kenti'nde 2 bin 500 yıllık iki heykel ve yazıt bulundu

11/07/2021 13:39

Muğla’nın Milas ilçesinde Anadolu’nun en iyi korunmuş Roma dönemi tapınakları arasında gösterilen Zeus Lepsynos Tapınağı’nda yürütülen kazı çalışmalarında, 2 bin 500 yıllık iki mermer heykel ve bir yazıt bulundu.

Fotoğraf: AA

AA’nın haberine göre Karya döneminin önemli merkezlerinden Euromos Antik Kenti’ndeki kazı heyetinin başkanı ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Abuzer Kızıl, bölgedeki tapınak, agora, tiyatro, hamam ve surlarda çalışma yapıldığını söyledi.


‘Sürprizle karşılaştık’

Euromos’un konumu itibarıyla Anadolu’nun en şanslı antik kentleri arasında yer aldığını dile getiren Kızıl, Milattan önce 2. yüzyılda bağışlarla inşa edilen Zeus Lepsynos Tapınağı’ndaki kazı çalışmalarını şöyle anlattı: “Tapınağın güney cephesinde üst üste yığılmış yaklaşık 250 blok yerlerinden alınarak restorasyon çalışmalarında kullanılmak üzere uygun alanına taşındı. Sonra toprak altında mimari bloklar olduğunu umarak kazı çalışmasını başlattık. Mimari blokları beklerken büyük sürprizlerle karşı karşıya kaldık. Toprak altından iki heykel, bir de yazıt çıktı. Bunlar bizi çok heyecanlandırdı. Aslında sadece bizi değil arkeoloji camiasını da heyecanlandırdı. Çünkü Karya bölgesinin eksik olan arkaik dönem heykeltıraşlığının çok önemli iki halkasını ve bir de Helenistik döneme tarihlenen bir yazıtı burada gün yüzüne çıkardık.”

‘Birebir benzeri yok’

Heykellere, ‘ayakta duran genç erkek’ anlamına gelen ‘kuros’ ismi verildiğini, bunların kökeninin Mısır, Fenike ve Asur olduğunu söyleyen Kızıl şöyle devam etti: “İki kurosun biri çıplak, biri zırh ve kısa etek giyimli. Zırh deriden yapılmış ve her iki heykelin elinde de aslan yer alması dikkat çekici. Aslan ikonografik olarak çok önemli ve şimdiye kadar yaptığımız araştırmalarda her iki heykelin de birebir benzerini bulamadık. Özellikle çıplak olanın elinde aslan bulunması, hatta daha da önemlisi sol bacağının üzerinde dört satırdan oluşan Karca bir yazıtın yer alması, bunun bir adak heykeli olduğunu gösteriyor. Aslanla birlikte betimlenmiş olması bunun büyük olasılıkla Apollo olduğunu gösteriyor. Bu bizim için çok önemli. Kuroslarla olan çalışmalarımız devam ediyor.”

Kazı çalışmalarında bulunan Helenistik döneme ait yazıtın da Karya tarihi için çok önemli sonuçlar doğuracak nitelikte olduğunu, tarihin bilinmeyen sayfalarını aydınlatmasını beklediklerini vurgulayan Kızıl, yazıtın çözümü için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kategori:Diken'e takılanlar

SON HABERLER

Borsa güne nasıl başladı? – 15 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne 0,30 yükselişle 9.730,71 puandan başladı.

ABD dışişleri bakanı: Trump savaşların bitmesini istiyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, “(Başkan Donald) Trump savaşların sona ermesini istiyor ve bunu umuyor.” dedi.

Meteoroloji: 18 ilde yağış bekleniyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) bugünkü tahminine göre 18 ilde sağanak yağış ve yağış bekleniyor.

Motorine zam: Güncel akaryakıt fiyatları

Motorine 1 lira 80 kuruş zam geldi.

Almanya başbakanı, Avrupa'nın en güçlü ordusuna sahip olmak istiyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Alman ordusunu, Avrupa’nın en güçlü ordusu haline getireceklerini söyledi.

14 tünel piercing'le rekorun sahibi: Sizin vücudunuz, sizin kararınız
Harry ve Meghan'a 'en fazla iki çocuk' kararı için çevrecilik ödülü

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 753 gündür hapiste

YAZARLAR

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

Yeşil zeytini neden yemedin Sait?

Ayhan Tinin

Editör eksikliği fazlalık yaratır

Mustafa Dağıstanlı

Anne dediğin başlangıçtır

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Dilsiz bir ülkenin çığlığı

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Sırrı Süreyya Önder'in 'Cumhuriyet' eleştirisi üzerine…

Murat Sevinç

Silmek isteseler de silemezler

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Ege Cansen: Devlet, halktan zorla para toplama tekeline sahip kamusal örgüttür

Nevşin Mengü: Suriye'ye Norveç'ten siyasetçi ithal edilemeyeceğine göre gerçekçi olmak lazım

Alaattin Aktaş: Türkiye neredeyse hâlâ iktisat teorilerini test etmekle meşgul

Mehmet Y. Yılmaz: Şiddeti, polisin temel taktiği hâline getirirseniz, kimse polise saygı duymaz

Hediye Levent: Suriye'nin de İsrail ile ilişkileri normalleştirme sürecine dahil olması beklenebilir

Bülent Timurlenk: Galatasaray karşısında kendisinden iki sıklet daha aşağıda bir takım vardı

Akif Beki: PKK'nın silah bırakma kararı bile tek başına ekonomi şahlandırmaya yetmeliydi

Feride Kara: Takımlarımızın Süper Lig'de birbirlerini kırıp Avrupa'ya çıkınca yokları oynaması ülke futbolu açısından düşündürücü

Orhan Bursalı: AKP'nin Kürt oylarına ihtiyacı var

Sefer Levent: Markalarla AVM'lerin kavgası yeni değil

Zeynep Altıok Akatlı: '6 yaşında çocukla evlenmek caizdir' diyen sapkın pedofiliyi koruyorlar

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×