Cari açık ve bir yılda ödenmesi gereken dış borçlar döviz ihtiyacını artırdı.
2024 Özel sektörün toplam döviz pozisyon açığı 84,7 milyar dolar, kısa vadeli pozisyon açığı 58,1 milyar dolardır. Yüksek değil ama döviz kazanamayan bir ekonomide yüksektir. Pozisyon açığı varsa, döviz ihtiyacı yüksek demektir.
Dolar kuru dünyada da düşmüyor. ABD faiz indirirse dolar endeksi düşer. Ancak halen ABD’de TÜFE 3,1 ve 10 yıllık hazine faizi 4,41’dir. Yani reel faiz oranı 1,27’dir.
Fed, TÜFE’yi yüzde 2 seviyesine indirmeden faizleri indirmeyeceğini açıkladı.
Yüksek de olsa, dolar kuru değerini koruması için TL enflasyonu ve Dolar enflasyonu arasındaki fark kadar artması gerekir. TL enflasyonu Mayıs’ta yüksek çıkacak bu sene yüzde 50-55 seviyesinden aşağı düşmez.
Daha önemlisi, bu tür kısa vadeli spekülatif karlar ve zararlar üstüne kurulu bir ekonomik düzende kırılganlık yüksek demektir. Bu nedenle sık sık sorun yaşayacağız.
Bu günkü ekonomi yönetimi AKP‘nin ilk yıllarında da yaklaşık aynı ekipti. Bu ekip günü kurtarmaya odaklıdır. 2003 -2012 yılları arasında da sıcak paraya taviz verdiler. Bol sıcak para geldi, TL aşırı değerlendi, ama üretim de ithal girdiye bağımlı hale geldi.
Odalar Birliğinin o dönemde yaptığı bir ankete göre; 2003 yılında sanayide ithal aramalı ve hammadde girdi payı yüzde 56,4 iken, 2007 yılında bu pay 61,8’e yükselmiş.
Bugün cari açığın temel nedeni, o dönemde ithal girdi payının artmış olmasıdır. Krizlerin temel nedeni ise aşırı spekülatif ve yüksek kırılgan piyasa yapısıdır.
Bütün bunların altında ise vizyonsuz günü kurtarma politikaları yatıyor. Bugün de aynı hikaye devam ediyor.