Esfender Korkmaz: Dolar cinsinden GSYH ve büyüme hesabında ihtiyatlı olmalıyız

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Açıklanan verilere göre; 2025 yılında dolar cinsinden Fert başına GSYH 18 bin 40 dolar oldu. Dolar cinsinden GSYH ve büyüme hesabında ihtiyatlı olmalıyız. Erken sevinmemek gerekir. Çünkü malum olduğu üzere, TL olarak yıllık GSYH, o yılın ortalama dolar kuruna bölünerek bulunuyor.

2025 ortalama dolar kuru 39,4985’dir. 2025 yılında MB ve kamu bankaları dolar kurunu tutmak için sürekli dövize müdahale etti. Bu nedenle; 2025 dolar kurunda artış yüzde 20,37 oldu. TÜFE’nin altında kaldı.

TÜFE eksi dolar enflasyonuna (yüzde 2,40) göre düzeltirsek, yani kur dengede olsaydı, 2025 fert başına GSYH 12.898 dolar olacaktı.

Eğer kur dengesi yoksa dolar kuru ile GSYH, kur etkisinde kalıyor. Söz gelimi, Türkiye’nin orta gelir tuzağına düştüğü söylenen yıllarda da bu günkünün tersine TL düşük değerde idi. Demek ki o zamanda orta gelir tuzağı yoktu.

Türkiye de düşük de olsa büyüme var ve fakat aynı zamanda kapsayıcı değildir.

En yoksul kesimin milli gelirden aldığı pay azaldı, en zengin kesimin milli gelirden aldığı pay arttı.

Gini katsayısı büyüdü. Yani gelir dağılımı bozuldu.

Fiili işsizlik oranı arttı.

Asgari ücret, asgari geçim seviyesinin altında kaldı.

Esfender Korkmaz’ın yazısı