Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 5 milyon lira ve üzerinde vergi borcu olan mükelleflerin isimlerini “vergi yüzsüzü” adı altında kamuoyuna açıklayacaklarını duyurdu.
2017 yılında da bu iktidar vergi yüzsüzleri uygulaması yapmıştı. Hiçbir sonuç alamadı.
Bakanın bu açıklaması ve bu uygulama, hem yasalara aykırıdır, hem de devlet için bir zafiyet algısı yaratır. Demek ki devlet kendi yasalarına güvenmiyor ki, vergisini geç ödeyenleri tehdit ediyor ve bakan da mükellefe “Vergi yüzsüzleri” diye açıklarım diyerek baskı, bir nevi şantaj yapıyor.
Kurumsal devlet vergi mükellefine bu şekilde haksız baskı ve şantaj yapmaz. Ancak ceberut devlet, kabile devletleri böyle davranır. Maliye Bakanı yasa dışına çıkarak, vergi mükellefini tehdit edemez. Ticaret ve sanayi odalarının, mesleki kuruluşların bakan hakkında dava açmaları gerekir.
Kaldı ki, bu şirketler ve kişiler vergi kaçırmamış, tersine vergi beyannamesi vermiş, vergisi tahakkuk etmiş. Ancak ödeyememişler. Tahakkuk etmiş vergisini ödemeyenin bundan kurtulma şansı yoktur. O zaman sormak gerekir bunlar vergisini neden ödemiyor veya geç ödüyorlar?
Açıklanan büyüme verilerine bakarsak, sanayi sektöründe, sanayi sektörü içinde en büyük paya sahip imalat sanayiinde küçülme var. İşletmeler zor durumda. Kredileri kesildi. Finansman zorluğu çekiyorlar. Maliye Bakanı, kamuda tasarruf paketinden umudunu kesince, işletmelerin vergi yükünü artırdı.