Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya, Çin ve İran’la ticareti ‘yerli para’yla yapma girişimine Tahran yönetiminden olumlu yanıt geldi: “Türkiye bu konuda ciddiyse işbirliğini başlatabiliriz.”

Fotoğraf: Reuters
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ekonomik krizin bir oyun olduğunu belirterek yastık altındaki dövizleri altına ve Türk Lirası’na çevirme çağrısını yinelerken Rusya, Çin ve İran’la ticareti ‘yerli para’yla yapmak üzere adımlar atıldığını da açıklamıştı.
Bu kapsamda Başbakan Binali Yıldırım’ın bugün başlayan ve 7 Aralık’a kadar sürecek Rusya ziyareti boyunca tüm heyetin konaklama ve harcamalarının rubleyle ödeneceği açıklanmıştı.
‘Her iki tarafın da yararına olur’
Erdoğan’ın çağrısı değerlendiren İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, “Türkiye’nin çağrısı kısa vadeli olmayıp planlanmış uzun vadeli bir plan ise olumlu bir çağrıdır. Türkiye bu konuda ciddi ise işbirliğini başlatabiliriz” dedi.
‘Yeterli ekonomik güce sahip ülkelerle’ yapılan ticaretin milli para birimleriyle gerçekleşmesine olumlu baktıklarını aktaran Kasımi, “Ekonomisi güçlü ülkeler özellikle yeni güçler milli para birimleriyle kendi aralarında mekanizmalar oluşturup, böylelikle zaman zaman kurlar üzerinde oluşan olumsuz etkilerden uzak durabilir. Özellikle iki ülke komşu ise ve aynı zamanda aralarında önemli bir ticaret hacmi de varsa bu tip alışverişler her iki tarafın da yararına olur” diye konuştu.
‘Olumlu bir düşünce’
Erdoğan’ın yaptığı çağrının gerçekleşmesinin bir dönüm noktası olacağını belirten sözcü sözlerini şöyle bitirdi: “Elbette bu kolay bir iş değil, yüksek bir irade ve ciddiyet gerektiriyor. İşi rayına koyup sonuç almak için geniş kapsamlı bir işbirliği gerekiyor. Karmaşık bir mesele olsa da bu düşünceyi fiiliyata dönüştürürsek çok olumlu bir düşüncedir.”