Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yoğun bir ‘imaj çalışması‘na başlayacağı öne sürüldü.
İç ve dış politikayı ilgilendiren, büyük kısmı da ‘tanıdık’ sayılabilecek ‘reform‘lar özellikle Gezi Parkı eylemlerinin birinci yıldönümü 31 Mayıs öncesine yoğunlaşacak ve 2015 genel seçimlerine kadar sürecek. Reformlardan ‘kesinlikle‘ dışlanacak tek bir kesim var, o da Gülen Cemaati.
Radikal gazetesinden Ömer Şahin’in haberine göre, hükümet son bir yıldır derinleşen kutuplaşma ortamını yumuşatma amacıyla öncelikle ‘Gezici’lerle görüşme, cemevlerine statü verilmesi ve ‘liberaller’le buluşma gibi adımlar planlıyor.
Ancak planlar arasında ‘Ayasofya’da namaz‘ gibi tartışmalı maddeler de yok değil…
Cemevlerine 31 Mayıs öncesi düzenleme: Habere göre, AKP tıkanan ‘Alevi açılımı’nı canlandırıp, cemevlerine yasal statü verilmesine artık sıcak bakıyor. ‘Alevi vatandaşların bu talebinin yerine getirilmesinin sokağa yansıyan toplumsal tepkileri azaltacağı’ inancıyla, Gezi eylemlerinin yıldönümü öncesi cemevleriyle ilgili başlık gündeme gelecek.
Liberallerle kahvaltı: İddiaya göre, AKP 2003-2009 arasında iyi ilişkiler yaşadığı ‘liberal’ kalemlerle ilişkileri onarmak istiyor. Bu bağlamda, partinin ‘yeminli’ addettiği bazı isimlerin dışında hükümeti eleştiren liberallerle görüş alış-verişi yapılması, bu isimlerin Erdoğan’la kahvaltıda bir araya getirilmesi planlanıyor.
‘Geziciler’le diyalog: ‘Vandalizm’e tepki koyduğu ve hükümete kent bilinci nedeniyle kızan ‘Gezici’lerle görüşülmesi olasılıklar arasında.
Ayasofya’da namaz: Radikal’e göre, ‘muhafazakâr liderlerin hayali’ Ayasofya Müzesi’nin ibadete açılması meselesinde, cumhurbaşkanlığı seçiminden önce yaygın bir gelişme beklentisi var. Fakat uluslararası camianın muhtemel tepkisi nedeniyle, ‘en azından’ İstanbul’un fethi haftasında bazı İslam ülkesi devlet başkanlarıyla Erdoğan’ın müzede namaz kılacağı öne sürülüyor.
‘Mütekabiliyet’siz Ruhban okulu: Heybeliada Ruhban Okulu, Yunanistan’ın müftü atamasını veya Atina’ya cami yapılmasını beklemeden açılabilir. İddiaya göre, hükümetin formüller hazır; sadece Erdoğan’ın talimatı bekleniyor.
İsrail’le normallesşme: Kulislerde, Mavi Marmara için özür dilenmesi sonrası Türkiye’nin yerine getirilmeyi bekleyen diğer iki şartı, yani tazminat ve Gazze’ye yardım konusunda somut gelişme beklentisi var. Parti kaynakları, karşılıklı büyükelçilerin de kısa süre içinde göreve başlatılacağını düşünüyor.
AB’yle yeniden, yeni dönem: İktidar partisi, AB’nin sıcak baktığı bazı düzenlemeleri hızla Meclis gündemine getirerk ilişkileri canlandırma niyetinde. Bu sayede Ankara-Brüksel temaslarının yoğunlaşması amaçlanıyor.
Şeffaflık yasası: AB’yle canlanma amacıyla, siyasetin finansmanını görünür ve denetlenebilir hale getiren, kamu yönetiminde ‘Şeffaflık Yasası’ planlanıyor. İddiaya göre AKP, siyasi partiler ve seçim kanunundaki bazı maddeleri daha demokratik hale getirmeye de sıcak bakıyor.
‘Gülen’le kavga Köşk’ten bile sürecek’

Zaman gazetesi, bazı gazetelerde yer alan ‘Malikanede yaşıyor’ iddialarına karşı Gülen’in Pennsylvania’da bu ‘mutevazı’ odada kaldığını yazmıştı. (Fotoğraflar: Zaman)
Radikal’e göre, Fethullah Gülen Cemaati tüm bu reformlardan dışlanacak ve bürokrasideki tasfiyeler devam edecek. Hatta, ‘Erdoğan, Köşk’e çıksa dahi cemaatle ‘kavga’yı devam ettirme niyetinde’.