Erdoğan'a hakaret'te bugün: Hasan Cemal savunmasında 'İfade özgürlüğüm' dedi

 

Gazeteci Hasan Cemal, hakkında ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret’ iddiasıyla açılan üçüncü soruşturmada savunmasını yaptı.

Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

T24’te yer alan habere göre Cemal İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde verdiği savunmasında, “Yazım sert bir eleştiri yazısıdır. Hakaret yoktur. İfade özgürlüğü çerçevesindedir. Neredeyse 2 bine dayanan cumhurbaşkanına hakaret davaları Türkiye’de ifade özgürlüğüne ölümcül darbeler indirmektedir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Cemal’in, T24’te yayınlanan ‘Sen Cumhurbaşkanı ol, hem de…’ başlıklı yazısı nedeniyle şikayetçi olmuş ve gazeteci hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmış, iddianame kabul edilmişti. İddianamede yazıda yer alan hangi ifadenin ‘cumhurbaşkanına hakaret’ olduğunun iddia edildiği ise belirtilmemişti.

İfade özgürlüğünün demokrasilerin olmazsa olmaz koşulu olduğunu anımsatan Cemal, suskun bir toplum ve suskun bir medya yaratıldığını belirtti: “Cumhurbaşkanı’na hakaret davaları ifade özgürlüğünün sınırlarını çok büyük ölçüde daraltmakta, özellikle medyanın haber merkezlerinde çok büyük bir korku atmosferi yaratmaktadır. Yazarlar yazılarını yazarken, yazı işleri başlık çıkarırken bu korku ikliminden etkilenmektedir. Medya bağımsızlığı bundan büyük bir darbe yemektedir. Sansür ve otosansür mekanizmaları bu davalar yüzünden daha çok işlemektedir.”

Cemal, soruşturma kapsamında ilk ifadesini 6 Ocak’ta vermiş, o zaman da yazısının ‘ifade özgürlüğü çerçevesine oturan sert bir yazı’ olduğunu söylemiş ve iktidar sahiplerinin eleştiri karşısında tahammüllü olması gerektiğini belirtmişti.

Cemal’in bir yıldan dört yıl sekiz aya kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması 28 Eylül’de.

Cemal hakkında daha önce de 12 Ağustos tarihli ‘Akan kanın bir numaralı sorumlusu Saray’daki Sultan’dır’ ve 7 Eylül tarihli ‘Heyy sen!’ başlıklı yazılarından dolayı cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Bu soruşturmalar hakkında takipsizlik kararı verilmişti.

‘Erdoğan’a hakaret’te bugün: Gazeteci Hasan Cemal’e üçüncü soruşturma açıldı

Erdoğan’ı eleştiren yazısı nedeniyle gazeteci Hasan Cemal’e soruşturma

Gazeteci Hasan Cemal’e ‘Erdoğan’a hakaret’ten ikinci soruşturma