Erdoğan, Putin ve Trump'la görüşmesini anlattı: Hava yumuşamış gibi

 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına ilişkin iddianın ardından gerilen uluslararası siyasi ortamın yumuşamaya başladığını söyledi.

Fotoğraf: DHA

Erdoğan gazetecilerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmelerinde neler konuştuğuna ilişkin sorularını yanıtladı.

Putin’e video göndermiş

Görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye’deki durumun ele alındığını belirten cumhurbaşkanı şunları aktardı: “Suriye’de bir an önce barışın temini için neler yapılabilir. Bunları görüşürken üzerinde ısrarla durduğumuz konu bölgedeki suların ısınmasını doğru olmayacağını, barışın tesisiyle birlikte bölgede özellikle yaşanan trajedinin sona ermesi noktasında taleplerimiz oldu. Hele hele Doğu Guta ve Duma’daki gelişmeler can yakıcıydı, felaket tablolarıydı. Bende video çekimleri vardı. Bu videoları ben özellikle Putin’e gönderdim. Son izlenimlerimize göre bölgede havanın yumuşaması gibi bir durum söz konusu.” 

Trump’a kararlılık mesajı vermiş

Trump’la konuşurken kimyasal silahlarla ilgili uluslararası koalisyonun aldığı tutumu doğru bulduğunu söylediğini aktaran Erdoğan şöyle devam etti: “Bizim de bu konuda tutumumuzun çok çok kararlı olduğunu söyledim. Bizim biliyorsunuz kimyasal silahlarla ilgili çok sert tutumumuz var. Uluslararası yasalarda çok farklı zemine oturuyorsa da kimyasal silahlarla mı insanlar daha çok ölüyor ve öldürülüyor yoksa konvansiyonel silahlarla mı daha çok ölüyor? Kimyasal silahlar elbette felaket ancak diğer tür silahlarla da kadın çocuk tanımadan öldürüyorlar. Bunların hepsine karşı olarak Rusya ve koalisyon güçlerinin hassasiyetini istedik, istiyoruz. Şimdi havalar biraz yumuşamışa benziyor. Havayı yumuşatmak, barışı sağlamak istiyoruz.” 

Üçlü zirve görüntüsü Pompeo’nun sınav sorusu oldu: Fotoğraftaki yanlışı bulun!

ABD şimdilik Suriye’yi vurma kararı almadı: Hedef gelecekteki saldırıları önlemek

Rusya görüntüleri doğruladı: Suriye’deki gemiler ‘güvenlik amacıyla’ üsten ayrıldı

Trump bu sabah yatağın öbür tarafından kalktı: Yakında vurmayabiliriz de…

Erdoğan orta yolda: Ne Rusya ve İran’dan vazgeçeriz ne de ABD müttefikliğinden

Soru: Türkiye Esad’a operasyona destek verecek mi? Dışişleri sözcüsü: Bakalım…

Doğu Akdeniz ısınıyor: ABD filosu ve İngiliz denizaltıları yolda, Rus gemileri demir aldı

Trump’tan Erdoğan’a Suriye telefonu: İletişimde kalacaklar

Putin ‘sağduyu’, May ‘müdahale’ çağrısı yapmıştı: ABD ‘henüz’ karar vermedi

Putin ‘sağduyu’ çağrısı yapmıştı: May’e göre Suriye’ye ‘acilen’ müdahale edilmeli

Putin’den Suriye’de ‘sağduyu’ çağrısı: Durum endişe verici

Trump’tan Rusya’ya: Hazır ol, füzeler geliyor

Bakan Canikli savaş riskine işaret etti: ABD vurursa, Rusya altında kalmaz

Dünya Sağlık Örgütü: Duma’daki saldırıdan 500 kişi etkilendi

‘Suriye’yi vururuz’ diyen üç ülkeden sivil uçaklara uyarı: Suriye’de uçmayın

Trump’a ‘Vur’, Putin’e ‘Karşılık ver’ çağrıları: Rus ordusu füze imha tatbikatı başlattı

Macron Suriye’ye müdahaleye ‘hazır’: Hedef ‘kimyasal silah kapasitesi’ olacak

BMGK Duma gündemiyle toplandı: ABD’nin ‘Suriye tasarısı’na Rusya’dan veto

Trump’ın ‘Suriye kararı’nı beklerken: ABD Akdeniz’e ‘taarruz grubu’ sevk etti

ABD: BM kararı ne olursa olsun karşılık vereceğiz, Rusya: Sonucu ciddi olur

Trump’tan Suriye’ye ‘askeri müdahale’ sinyali: Her seçeneği masada tutuyoruz

Gerilim: Trump Esad için ‘Bedel öder’ dedi, Suriye üssü vuruldu, Rus ordusu alarmda

Fransa önderliğindeki dokuz ülkeden BMGK’ya Doğu Guta için acil toplantı çağrısı

Kimyasal saldırı iddiasında bildik atışma: ABD suçluyor, Rusya ‘yalan’ diyor