Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’de düzenlenen Birleşmiş Milletler 72’nci Genel Kurul Toplantısı’nda konuştu.

Fotoğraflar: Reuters
Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle başladı: “Teröristler faaliyetlerini sürdürüyor. Endişeyle takip ediyoruz. En etkili yol bu çatı altında samimi işbirliğidir. Daha güvenli ve müreffeh bir dünya için elimizi taşın altına koyalım.”
Erdoğan’ın sözlerinden satır başları şöyle:
Suriye
“Suriye tüm dünyada derin yaralar açtı. Terör, sınırları aşarak bir kanser gibi yayılıyor. Suriye halkını maalesef uluslararası toplum yalnız bıraktı. Bu insanların yaşadıklarına kayıtsız kalamazdık. Şu anda ülkemizde, 3 milyonun üstünde Suriyeli ve 200 binin üstünde Iraklıya ev sahipliği yapıyoruz. Astana toplantılarını başlattık. Yeni bir planı hayata geçiriyoruz. İstikrarlı ve müreffeh bir Suriye için her adımı destekliyoruz.”
Mülteciler
“Mülteci akınını önlemek için her türlü adımı atıyoruz. Çalışmalarımıza uluslararası toplumdan yeterli desteği alamıyoruz. Kamunun, sivil toplum kuruluşlarının harcamaları 30 milyar dolar harcadık. Avrupa söz verdiği yardımı yapmadı. Verdikleri sözleri tutmaya davet ediyorum. Türkiye olarak sadece ülkemize gelen sığınmacılara kucak açmakla kalmıyoruz, dünyanın neresinde olursa olsun mağdurların yardımına koşuyoruz. Somali konusundaki çalışmalarımız örnek olacak düzeydedir.”
IŞİD’le mücadele
“Bölgede DEAŞ’a karşı mücadele verdiğini söyleyen grupların ve güçlerin büyük bir bölümünün kesinlikle böyle bir amacı yoktur. Bu gruplar ve güçler DEAŞ’ı kendi gündemlerini hayata geçirmek için bir araç olarak kullanıyor. PYD, YPG’nin Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde demografik yapıyı değiştirme, halkın mallarına el koyma, kendisine karşı çıkanları öldürme veya sürgün etme yönündeki çabaları insanlık suçudur. DEAŞ’la mücadele meşru bir zeminde yürütülmediği takdirde dünyanın yeni DEAŞ’ların tehdidi altına girmesi kaçınılmazdır.”
Kuzey Irak’taki referandum
“Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni bu doğrultuda başlattığı girişimden vazgeçmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin bu konudaki çok açık ve kararlı tavrını görmezden gelmek, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi’ni elindeki imkanlardan da edecek bir sürecin önünü açabilir. Yeni çatışmaların fitilini ateşlemek yerine hep birlikte bölgede huzuru, barışı, güvenliği, istikrarı tesis için çalışmalıyız.”
Katar meselesi
“Kuveyt Emiri Şeyh Sabah’ın arabuluculuk çalışmalarını destekliyoruz. Suudi Arabistan’ın sorunun çözümü yönünde çaba göstermesini öneriyoruz.”
Nükleer silahlar
“Bugün görmezden geldiğimiz her krizin küresel bir çatışmanın fitilini ateşleyeceğini unutmamalıyız. Nükleer silahların her çeşidine karşı olduğumuzu belirtmek istiyorum.”
Kıbrıs
“Kıbrıs Türklerinin haklarına saygı gösteren tekliflere açığız.”
Arakanlı Müslümanlar
“Arakan’daki Müslüman bölgeler, provokatif eylemler bahane edilerek adeta etnik temizlik yapılmaktadır. Arakan Müslümanların köyleri yakılmakta, yüz binlerce insan göçe zorlanmaktadır. Kamplar ise asgari ihtiyaçları bile karşılayacak durumda değildir. Uluslararası toplum Arakan’da da iyi bir sınav verememiştir. Bu trajedinin önüne geçilmezse insanlık tarihine yeni bir kara olarak geçecektir. Türkiye olarak bu krize çözümün içinde gayret ediyoruz. Ülkemizin resmi kalkınma kuruluşu TİKA bölgede faaliyet gösteren tek yardım kuruluşudur. İlgili ülkelerin yardım etmesi ile yardımlarımızı sürdürmek istiyoruz.”
’20 ülkeli yapı’
Erdoğan sözlerine şöyle son verdi: “Sayın başkan, değerli delegeler. Tüm dünyanın temsilcileri sıfatı ile bir araya gelen bizler mağduriyetlere engel olacak bir irade ortaya koymazsak dünyamız zulme sürüklenir. Güvenlik konseyinin, tamamı aynı hak ve yetkilere sahip 20 ülkeden oluşan bir yapıya sahip olmasını öneriyoruz. Tüm dünya ülkelerinin görev aldığı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin insanlığın vicdanı olacağını umuyoruz.”