Sinop ve Mersin olmak üzere ülkeye yapılacak iki nükleer santralin yaratacağı güvenlik riski tartışmaları sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ermenistan için endişe dile getirdi.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)
Albayrak, nükleer enerji alanında Çin’in başkenti Pekin’de imzalanan törenden dönüşte gazetecilere, “Bu işin şakası yok. Üç, beş yılda hayata geçirmezsek İstanbul’da elektrik kesintileri başlayacak” demişti.
‘Barışçıl nükleer enerji kullanımı’
Viyana’daki Birleşmiş Milletler (BM) Viyana Ofisi’nde düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Genel Kurulu’na katılan Albayrak, gerekli tedbirler alınsa bile sınırları aşan güvenlik risklerini görmezden gelemeyeceklerini ifade etti.
Albayrak, bölgesel tehditlerin küresele evrilme sürecinin kısa olduğuna vurgu yaparak, Türkiye’nin, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması ile güvenli, emniyetli ve barışçıl nükleer enerji kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü savundu.
Albayrak, kullanım tarihi geçen nükleer santrallerin ülkeye bir tehdit olduğunu belirterek, uluslararası denetim çağrısı yaptı.
‘Deprem bölgesindeki santral endişe kaynağı’
Ermenistan’daki nükleer santralin 47 yıllık olduğunu ifade eden Albayrak, santralin deprem bölgesinde ve Türkiye’nin sadece 16 kilometre uzağında yer aldığını, koruma yapılarından yoksun santralin Türkiye ve Ermenistan’ın komşuları için endişe kaynağı olmaya devam ettiğini iddia etti.
Albayrak, “Metmazor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz” diye konuştu.
Türkiye’de Rusya’yla Mersin’de, Japonya’yla da Sinop’ta yapılacak nükleer santrallere İğneada da eklenmiş, durum sürdürülebilir enerji yanlısı olan çevrecilerin büyük tepkisini çekmişti. Ayrıca, Türkiye’nin sismik yapısının, santrallerdeki olası riskleri katlayacağı eleştirileri de yapılıyordu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Albayrak’ın, daha önce, doktora tezinde, ‘nükleer santrallerin çevreye ve insan sağlığına karşı zararları’nı yazdığı ortaya çıkmıştı.
Tezde nükleer santrallerin zararlarına dair Albayrak tarafından kaleme alan bölümde şu ifadeler yer alıyordu: “Nükleer enerjinin en önemli dezavantajı reaktör ortamındaki tüm artık yakıtların yıllarca emniyetli bir şekilde saklanma zorunluluğudur. Reaktöre konulan yakıtın sadece yüzde 1’inin yakılmakta olduğu, geri kalan kısmının kül olduğu bu süreçte yüksek oranda radyoaktif olan bu atıkların uzun dönemde emniyetli bir şekilde saklanma sorunudur.”