Emniyet 'liste'yi istedi, anlaşma iptal edildi: 1 Mayıs'ta sarı basın kartı olmayan gazeteciler görev yapamayacak

1 Mayıs’ta sahada görev yapacak gazeteciler için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ile İstanbul Valiliği’nin daha önce anlaşmaya vardığı ‘1 Mayıs Görev Kartı’ uygulaması, Emniyet’in kart alan 486 gazetecinin adını istemesi üzerine iptal edildi.

TGC: Listelerin Emniyet’e verilmesi uygun görülmedi

TGC’den yapılan açıklamada, söz konusu kartın geçerliliğinin Valilik tarafından şarta bağlanması nedeniyle yarın kullanılamayacağı duyuruldu.

Açıklamada, “Emniyet Müdürlüğü’nden son anda gelen bir taleple kart alan 486 meslektaşımızın bilgilerinin incelenmesi için ayrıca listelerinin verilmesi istenmiştir. Cemiyette kalacağı konusunda anlaşmaya varılan listenin Emniyet’e verilmesi Yönetim Kurulumuzca uygun görülmemiştir” denildi.

Gerekçe: Emniyet’in gözaltı niyeti

Gazeteci Güventürk Görgülü ise kişisel Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda,  TGC’deki listenin ısrarla istenmesinin nedeni olarak, Emniyet’in sosyalist basındaki gazetecilere kart dağıtıldığı istihbaratını alması ve 1 Mayıs öncesinde listedeki bazı isimlere gözaltı niyetini gösterdi.

Anlaşmaya göre, TGC, 1 Mayıs için ‘Sarı Basın Kartı’ olmayan gazetecilere vereceği basın kartıyla gazeteciler sahada görev yapabilecekti.