Eğitim-Sen’in ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Değerlendirme Raporu’na göre 2015-2016 eğitim öğretim yılında cinsiyetçilik ve ayrımcılık arttı.
Rapor ‘dindar nesil’ yetiştirme iddiasındaki iktidarın politikalarının, karma eğitimi ve cinsiyet eşitliğini hedef aldığını savundu.
Eşitsizliğin bizzat hükümet tarafından derinleştirildiği, kadını eve hapseden uygulamaların yasal kılıflara büründüğü ve geleneksel rollerin eğitim aracılığıyla pekiştirildiği söylenen raporda, Milli Eğitim Bakanlığı’nın çocuk istismarını meşrulaştıran, ayrımcılığı derinleştiren, karma eğitimi ortadan kaldıran uygulamalarına işaret edildi.
Okullaşma oranı iki yılda 4,39 geriledi
4+4+4 sistemiyle örgün eğitimde kız çocuklarının sayısının gerilediği belirtilen rapora göre, 2013-2014’te yüzde 99,61’deki kız çocuklarının okullaşma oranı bu yıl yüzde 95,22’ye geriledi.
2015 yılında 18-24 yaş arası 3,2 milyon gencin okulunu terk etmek zorunda kaldığı ifade edilen raporda, “UNESCO’ya göre ilk ve ortaöğretimde toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmesi riskli görülen 24 ülkeden biri olan Türkiye’de, yoksul ailelerden gelen kızların yüzde 6’sı iki yıldan daha az eğitim görüyor. Bu oran Doğu illerinde yüzde 43’e kadar yükseliyor” dendi.
Türkiye’de 1 milyona yakın çocuk işçi çalıştığına işaret edilen raporda, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların yüzde 16’sının da kız çocuğu olduğuna işaret edildi. Rapora göre bu oran iş cinayetlerinde kadın işçi ölümünün iki katına yakın.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın AKP’nin cinsiyetçi politikalarını hayata geçirirken eğitim kurumlarının taciz ve istismarın yaygınlaştığı yerler haline geldiği kaydedilen rapora göre, yakın zamanda yaşanan cinsel şiddet vakaları buna örnek.
İlkokul öğrencilerine: Kadınlar tespih gibidir
Cinsiyet ayrımcılığının ders kitapları aracılığıyla da aktarıldığının belirtildiği raporda, İstanbul’da öğrencilere 10 lira karşılığında satılan ‘Hariçten Sözler’ kitabında yer alan bazı ifadeler de alıntılandı.
Ozan Taşdemir imzalı kitapta yer alan ifadelerden bazıları şu şekildeydi:
“İnsanın melekleşmesi de köpekleşmesi de iradesine, yani kendi seçimine bağlıdır.”
“Kadınlar da tespih gibi olmalı, varlığı hoşluk, yokluğu boşluk vermeli.”
“Kadınlar paylaşır, erkekler ise pay eder.”
“Genelde erkekler güç gösterisine, kadınlar ise cilve histerisine meyillidir.”
“Kadınlar ait olmayı, erkekler ise sahip olmayı yeğlerler.”
“Erkekler doğayı, kadınlarsa yuvayı severler.”
Lise öğrencilerine: Kocanıza itaat edin
Raporda Kocaeli Kozluk Yavuz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde dağıtılan Mecit Dönmez Bilek imzalı Adab-ı Muaşeret isimli kitapta yer alan, ‘kocasına itaat etmek, kocası için süslenmek, kocasının yanında yüksek sesle konuşmamak, kocasını adıyla çağırmamak, her şeye itirazda bulunmamak, kocasının sözünü kesip önüne geçmemek ve beyini utandırmamak’ kadınlara yönelik ‘adap kuralları’na da yer verildi.