Standart Teori’ye göre dış borç almak, tasarruf ithal etmektir. İthal edilen tasarrufun (alınan borcun) yabancıların tasarrufu olduğu doğrudur. Ama dış borcu alan ülke, bununla “parasal olmayan altın” veya Bitcoin vs. ithal ediyorsa, bu o ülkede tasarruf açığı değil, yeterli miktarda “nitelikli tasarruf aleti” olmadığını gösterir. En az bunun kadar ölçüm hatasına sebep olan diğer bir dış harcama kalemi şişik faturalı ithalattır. Çünkü aradaki fark patronun yurt dışı tasarrufudur. Bu da muhasebe mantığına göre “tasarruf ihraç” etmektir. Eğer dendiği gibi gerçek kişilerin yurtiçinde 300 milyar dolar değerinde 5.000 ton altını, yurt dışında da 100-150 milyar dolarlık “kayıt dışı” menkul kıymeti varsa, “dış açık” da göründüğü kadar açık değildir.
SON HABERLER

Araştırma: Bebeklerle şarkı söyleyerek konuşmak dil öğrenmelerine yardımcı oluyor
Cambridge Üniversitesinde yapılan bir araştırma, ebeveynlerin bebeklerinin dil öğrenmelerine yardımcı olmak amacıyla onlarla şarkı söyleyerek konuşmaları gerektiğini ortaya koydu.

Ticari kredi faizi 21 yılın zirvesinde
Merkez Bankası’nın (MB) uyguladığı sıkı para politikası sonucu ticari kredi faizi 21 yılın zirvesine yükseldi.

İklim değişikliği: Avrupa’da son 12 yılda 21 şiddetli kuraklık dönemi oldu
Avrupa’da 2011’den bu yana 21 şiddetli kuralıklık oldu. İklim değişikliği Avrupa’da da başta tarım olmak üzere su kaynaklarını ve ekosistemleri tehdit ediyor.

Yazılım şirketinden halka arz başvurusu
Pasifik Donanım ve Yazılım Bilgi Teknolojileri AŞ halka arz edilmek için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu.

AIDS’siz bir gelecek mümkün mü?
Evet, en azından teorik olarak mümkün! Henüz aşısı olmasa da etkili ve kanda virüs miktarını bulaşmasını önleyecek kadar düşüren tedaviler mevcut. Antiretroviral tedaviyle 21 milyon hayat kurtarıldı. Tedavi yayılmayı da önlüyor.