Standart Teori’ye göre dış borç almak, tasarruf ithal etmektir. İthal edilen tasarrufun (alınan borcun) yabancıların tasarrufu olduğu doğrudur. Ama dış borcu alan ülke, bununla “parasal olmayan altın” veya Bitcoin vs. ithal ediyorsa, bu o ülkede tasarruf açığı değil, yeterli miktarda “nitelikli tasarruf aleti” olmadığını gösterir. En az bunun kadar ölçüm hatasına sebep olan diğer bir dış harcama kalemi şişik faturalı ithalattır. Çünkü aradaki fark patronun yurt dışı tasarrufudur. Bu da muhasebe mantığına göre “tasarruf ihraç” etmektir. Eğer dendiği gibi gerçek kişilerin yurtiçinde 300 milyar dolar değerinde 5.000 ton altını, yurt dışında da 100-150 milyar dolarlık “kayıt dışı” menkul kıymeti varsa, “dış açık” da göründüğü kadar açık değildir.
SON HABERLER
Üç X hesabına daha erişim engeli
Halkevleri, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Gazete Yolculuk’un X hesaplarına da erişime engellendi.
Zeki Demirkubuz: Halk kahramanlarını ilk zorbalar tanır
Yönetmen Zeki Demirkubuz, İBB odaklı soruşturmalarda tutuklanan Ekrem İmamoğlu’na ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’a destek mesajları paylaştı.
CHP: Bu akşam 20:30'da Saraçhane'de buluşuyoruz
CHP, vatandaşları İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) odaklı soruşturmaları protesto etmek için saat 20:30’da Saraçhane’ye çağırdı.
TBB başkan vekilliğine Zeydan Karalar getirildi
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından TBB Başkanlığına Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar vekalet edecek.
Ünlüler İmamoğlu için ön seçimde: 'Seçimle gelen seçimle gider'
Aralarında oyuncular ve müzisyenlerin de olduğu ünlüler, cumhurbaşkanı adayını belirlemek için CHP’nin düzenlediği ön seçimde Ekrem İmamoğlu’na oy verdi.