Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu yılki sahibi Amerikalı müzisyen ve şair Bob Dylan’ın, önceki açıklamasının aksine ödül törenine katılmayacağı duyuruldu.

Dylan’ın “İnanması zor. Harika ve inanılmaz” diye tanımladığı ödülün verilme gerekçesi ‘Amerikan müzik geleneğinde yeni şiirsel anlatımlar yaratması’ olarak açıklanmıştı.
Dylan günler sonra yaptığı açıklamada, ödülü kabul ettiğini duyurmuş, İsveç’in başkenti Stockholm’de 10 Aralık’ta düzenlenecek törenle ilgili, “Eğer gidebilirsem Nobel Ödülü Töreni’ne katılacağım” demişti.
‘Ödülü almaya gelmemek sıra dışı’
AFP’nin haberine göre, Dylan Nobel komitesine gönderdiği mektupta, ödül törenine şahsen katılmasını imkansız kılan ‘başka yükümlülükleri’nin olduğunu yazdı.
Dylan’ın kararına saygı duyduklarını söyleyen komite, ödülü kabul etmek için bizzat Stockholm’e gelmemenin ‘sıra dışı’ olduğunu belirterek Dylan’ın Nobel konuşmasını altı ay içinde yayınlamakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
Nobelli üç kişi törene katılmamıştı
Daha önce Nobel ödülü sahibi üç kişiden Doris Lessing yaşından, Harold Pinter hastanede olduğundan, Elfriede Jelinek ise sosyal fobisinden ötürü törene katılmamıştı.
Gayrı resmi tarihçi
1941 yılında doğan, gerçek adıyla Robert Allen Zimmerman, müzik kariyerine 1959’da Minnesota’da bir cafede başlamıştı. Dylan, en iyi işlerini çıkarttığı 1960’larda ABD’nin sorunlarını anlatan ‘gayrı resmi tarihçi’ olarak nitelenmişti.
Müzisyenin, ‘Blowin’ in the Wind’ ve ‘The Times They are A-Changin’ parçaları savaş karşıtları ve insan hakları hareketleri için ‘marş’ kabul ediliyor.