Dünya basını, AKP hükümetinin Fethullah Gülen Cemaati’nin medya organlarına karşı başlattığı operasyona büyük ilgi gösteriyor. Yabancı gazeteler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Gülen Cemaati’nin geçmişteki ‘ortaklığını‘ hatırlatırken, hükümeti basın özgürlüğü konusunda eleştirdi. Yorumlar şöyle:
‘Demokrasi endişesi derinleşecek’
BBC: Bu gözaltıların zamanlaması tesadüfi değil. Türkiye tarihindeki en büyük yolsuzluk skandalının patlak vermesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Hedefte dönemin başbakanı, bugünün cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve yakın çevresi vardı. Dört bakan istifa etmek zorunda kalmıştı. Hükümetin ayakta kalamayacağına inanılıyordu.
Sıradışı biçimde, Erdoğan atmosferi tersine çevirmeyi başarıp ‘paralel devlet‘ dediği şeye savaş açtı: Bir zamanlar müttefiki olan Fethullah Gülen’in takipçilerinin darbe planladığını söylüyordu. Elindeki her aracı kullandı; binlerce polisi ve savcıyı görevden aldı, büyük ölçüde hükümet yanlısı olmasını sağladığı medya üzerinden sonsuz bir ‘nutuk‘ başlattı ve partisi içindeki muhalifleri dışlayarak saflarını sıklaştırdı. Şimdi sıra ikinci aşamada: Muhalifleri tutuklamak.
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü endeksinde şimdiden 180 ülke arasında 154’üncü sırada. İnsan hakları örgütleri, bu AB adayı ülkede iafde özgürlüğünün saldırı altında olduğundan endişeli. Fakat Türkiye hükümeti kendilerine komplo kurulduğunu söylüyor. Endişeleri dikkate almıyor, yok edilmesi gereken ‘iç düşman‘dan söz ediyor. Bugünkü hamle, bu ülkede erozyona uğrayan demokrasi konusunda uluslararası endişeleri ateşleyecektir.
‘İnlerine girdi’
Telegraph: Türkiye cumhurbaşkanı, muhalefete ‘inlerinde‘ operasyon düzenledi. Partisi AKP 2002’de seçildiğinde, Erdoğan iktidardaki ilk yıllarında birçok demokratik reform gerçekleştirdi ve ordunun siyasetteki rolünü bastırdı. NATO müttefikleri Türkiye’den bir Müslüman demokrasi örneği olarak söz ediyordu. Fakat daha yakın zamanda, muhalifler Erdoğan’ı otoriter eğilimlere sahip olmak, giderek İslamcı kökenlerine dönmek ve muhalefete tahammülsüzlükle suçluyor.
‘Erdoğan Gülen’in nüfuzundan yararlanmıştı’
Reuters: Erdoğan Gülen’i, yargı, polis ve diğer devlet kurumlarındaki destekçilerinin yanı sıra medya üzerindeki nüfuzu sayesinde devlet içind ebir ‘paralel devlet‘ kurmakla itham ediyor. Gülen, Erdoğan hükümetini devirmeye çalıştığı suçlamasını reddediyor.
Erdoğan, hükümetinin ilk yıllarında, 1960’dan bu yana dört hükümeti deviren orduyu ehlileştirmek için Gülen’in polis ve yargı içindeki nüfuzundan yararlandı. Bu ilişki dramatik bir biçimde bozuldu.