MİR TIR’ları haberleri nedeniyle gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün ‘askeri ve siyasi casusluk’tan yargılandığı davada, savcılık dosyanın ‘Selam Tevhid’ dosyasıyla birleştirilmesini talep etti. Mahkeme talebi reddederek davayı 6 Mayıs’a erteledi.
‘Bir zafer daha’
İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma, bir kez daha izleyicilere kapalı gerçekleştirildi.
Duruşma, mahkeme heyetinin Muhammet Hasan isimli bir vatandaşın sanıkların tutuklanması ve müdahillik talep eden dilekçe sunduğunu duyurmasıyla başladı.
Ardından tanık olarak ifade veren gazeteci Emre Erciş, MİT TIR’larının içinde ne taşındığını herkesin bildiğini, kendisinin neden tanık yapıldığını anlayamadığını söyledi. Sanıkları tanımadığını söyleyen Erciş, savcının kendisine Twitter’da Bayram Kaya isimli biriyle yazışmalarını sorduğunu belirtti.
Erciş’in ardından söz alan savcı Evliya Çalışkan, müdahillik talebinde bulunan vatandaşın talebinin reddedilmesini, öte yandan dava dosyasının Yargıtay’daki ‘Selam Tevhid’ dosyasıyla birleştirilmesini talep etti. Savcılık, esas hakkında mütalasını hazırlamak için ek süre de talep etti.
Davaya müdahil olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve MİT avukatları, talebe itiraz etmezken, farklı bir beyanda da bulunmadı.
Adana ve Hatay’da MİT’e ait TIR’ların Suriye’ye silah taşındığı gerekçesiyle durdurulduğu operasyonda görev yaptıkları için gözaltına alınan askerlerin ve operasyonları yürüten savcıların Yargıtay 16’ıncı Daire’de yargılandığı ‘Selam Tevhid’ dosyasının, Dündar ve Gül dosyasıyla birleştirilmesiyle ‘askeri ve siyasi casusluk’ suçlamalarının kapsamı genişletilmek isteniyordu.
‘Savcı ve müştekiler kendi aralarında konuşsun’
Dündar ve Gül’ün avukatlarından Bahri Belen’se savcılığın talebinin reddini istedi. Dosyada hukuka aykırı delillerin olduğunu belirten Belen’in ardından söz alan avukat Akın Atalay da davanın herkes tarafından konuşulduğunu belirterek, “Bu dosyayı savcı ve davanın müşteki tarafları kendi aralarında görüp hesaplaşsın” dedi.
Atalay, “Kimse böyle bir davada sorumluluk almak istemiyor ancak mahkemeler de görevden kaçamaz. Dava, basın kanununda yer alan dört aylık sürenin geçmesinden sonra açılmıştır. Talebimiz dava konusu iki habere dava süresinin geçmesi sebebiyle düşme kararı verilmesidir” diye konuştu.
Mahkeme, Dündar ve Gül’ün farklı bir beyanları olmadığını belirtmesinin ardından savcılığın talebini reddederek, yeni duruşma için gün alınmasına karar verdi.
Dündar, mahkemenin kararını ‘zafer’ olarak niteledi.
Bir zafer daha..
Ankara MİT TIR'lari davasıyla birleştirme talebi reddedildi.— Can Dündar (@candundaradasi) April 22, 2016