Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 6715 sayılı kiralık işçilik yasasıyla ilgili hazırladığı kapsamlı bir raporda, yasanın Anayasa’nın 13 maddesine aykırı olduğunu savundu. Rapor, Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yapılması için CHP’ye gönderildi.

Fotoğraf: Reuters
BirGün’ün aktardığına göre raporda yasanın, Anayasa’nın 2, 5, 10, 13, 17, 48, 49, 51, 53, 54, 55, 56 ve 60’ıncı maddelerine aykırı olması nedeniyle Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi gerektiği belirtildi.
Kamuoyunda ‘kiralık işçilik yasası’ olarak bilinen ‘6715 sayılı İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’, sendikalar ve meslek örgütlerinin itirazlarına karşın yasalaşmış ve 20 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.
Yeni kanun özel istihdam büroları aracılığıyla geçici iş ilişkisi kurulmasını yasallaştırıyordu. Yasa esnek çalışan, güvencesiz, örgütsüz ve kiralık bir işgücü piyasasının önünü açtığı için ‘işçi simsarlığı’ olarak nitelendiriliyor, halihazırda var olan taşeronluk sistemini kurumsallaştırması, işgücünün istismarını artırması ve iş güvenliğini tehdit etmesinden kaygı duyuluyordu.
Çok sayıda sosyal hakkı sınırlıyor
DİSK raporu anayasa hukukçuları, iş hukukçuları ve çalışma ilişkileri uzmanlarının katkılarıyla hazırlandı.