Diken'in görüntülediği orkinos katliamı, bakanlığı harekete geçirdi: Saros ablukada!

Erdal Güven
Erdal Güven
Mesleğe 1991’de Cumhuriyet'te başladı. Yeni Yüzyıl ve Radikal’de çalıştı. Ocak 2013'ten bu yana Diken’in yayın yönetmeni.

olga ünaydın azizoğluOLGA ÜNAYDIN AZİZOĞLU

ounaydın@gmail.com

Saros Körfezi’nde balıkçıların yasağa rağmen nesli tükenmekte olan mavi yüzgeçli orkinos avına çıkmaları yetkilileri harekete geçirdi. Türkiye’nin, ‘Saros Körfezi’nde orkinos katliamının resmidir’ başlığıyla diken.com.tr’den öğrendiği haberi ihbar kabul eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı soruşturma başlattı; bölge ablukaya alındı.

20140425 Diken

Kimlik tespiti

Soruşturma kapsamında 30’un üzerindeki tekneyle orkinos avına çıkan balıkçıların kimlik tespitine çalışılıyor. Bakanlık, olayla ilgili tüm delilleri toplayınca savcılığa suç duyurusunda bulunacak.

Kuş uçurtulmuyor

Fotoğraflar: Azade Simavi
Fotoğraflar: Azade Simavi

Deniz biyoloğu Azade Simavi’nin, balıkçıların arasına karışarak katliamı fotoğraflamasının ardından denetimlerini sıklaştıran Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ekipleri, son bir haftadır Saros’da kuş uçurtmuyor. Yetkililer, Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Saros Körfezi’nde,  karaya çıkış noktalarında, yol güzergâhlarında ve satış yerlerinde gün boyu denetim yapıyor.

23 orkinosa el kondu

Denetimler balıkçıların çoğuna nefes aldırmazken, bir yolunu bulup ava çıkanlar da yakalanıyor. Ekipler, yaptıkları takip sonucu yasadışı bir biçimde avlanan 23 orkinosa el koydu. Orkinoslar hayır kurumlarına bağışlanırken, yasakları ihlal eden balıkçılara idari para cezası kesildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, ‘denetimlerin aralıksız olarak süreceği’ vurgulandı. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan diken.com.tr’ye gönderilen ‘bilgi notu’ şöyle:

BİLGİ NOTU

(SAROS KÖRFEZİ’NDE YASADIŞI ORKİNOS AVCILIĞI)

Bakanlığımızca su ürünleri av yasaklarına ilişkin kontrol ve denetimler su ürünlerinin türlerine, avlanılabilir yasal boy uzunluklarına, avlanma yerlerine, zamanlarına ve kullanılan av araçlarına yönelik yapılmaktadır. Yapılan denetimler sonucu getirilen düzenlemelere aykırı hareket eden kişi, gemi ve satış yerlerine cezai işlemler uygulanmaktadır.

Son günlerde basında yer alan Saros Körfezi’nde yasadışı orkinos avcılığı yapıldığı yönündeki haberler üzerine, genel av yasaklarına bağlı olarak devam eden rutin denetimlere ilave olarak, bu bölgedeki denetimler daha da sıklaştırılmıştır. Denizde, karaya çıkış noktaları, yol güzergâhı ve satış yerlerinde yapılan denetimlerde yasadışı olarak avlanıldığı belirlenen 23 adet orkinos balığına el konularak hayır kurumlarına bağışlanmış, bu avcılık faaliyetinde bulanan gemi ve şahıslar ile balıkların satışını yapan sorumlular hakkında idari para cezası uygulanmak suretiyle, yasal işlem başlatılmıştır.

Yasadışı orkinos avcılığına ilişkin denetimler, tüm denizlerimizde ve satış yerlerinde aralıksız olarak devam etmektedir.