AKP hükümeti ile Gülen Cemaati arasında iplerin kopmasına yol açan dershanelerin kapatılmasına ilişkin yasa tasarısında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yapısında köklü değişiklikler öngören maddelerin de bulunduğu ortaya çıktı.
Önceki gün Meclis’e sunulan teklifte, dershanelerin 2015 yılına kadar kapatılarak ‘açık lise’ye dönüştürülmesinin yanı sıra, MEB’de müsteşar hariç tüm yöneticilerin görevden alınmasının önü açılıyor.
30 Mart yerel seçimlerinden önce Genel Kurul’da gündeme alınması beklenmeyen yasa tasarısında öne çıkan değişiklikler şöyle:
615 yönetici tek kalemde görevden alınacak
Aralarında Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı, üyeleri ile genel müdürler ve il milli eğitim müdürlerinin bulduğu 615 yönetici ‘havuz’ olarak tabir edilen ‘bakanlık müşavirliği’ veya ‘eğitim uzmanı’ kadrolarına atanarak görevden alınacak. Buna benzer bir uygulama Ömer Dinçer’in bakanlığı döneminde de yapılmış, 600 yönetici bir gecede görevden alınmıştı.
Müdür atamasında sınav koşulu kalkıyor
Okul müdürlerinin atanması için, mevcut düzenlemede yer alan yazılı ve sözlü sınavda başarılı olma koşulu kaldırılacak. Yeni düzenlemeye göre okul müdür ve müdür yardımcıları il milli eğitim müdürünün önerisiyle vali tarafından atanacak. Kanun yürürlüğe girdiği tarihte dört yıl ve üzeri sürelerle okul müdür ve yardımcısı olanların görevleri, ‘hiçbir işleme gerek kalmaksızın’ sona erecek.
Öğretmen atama sistemi de yenilenerek, bir yıl süreli aday öğretmenlik iki yıla çıkarılıyor.
Dershaneler 2018’e dek ‘dönüşecek’
Dershaneler 1 Eylül 2015 tarihinden itibaren kapanacak. Bu tarihten sonra yeni dershane açılamayacak. Bir kısmı özel öğretim kurumlarına dönüştürülecek. Dönüşemeyecek durumda olanlara ise 2015 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 4 yıl süre ile ‘özel açık lise’ye dönüşüm olanağı tanınacak. Bu dershanelerin tamamen özel okula dönüşümü 2018 yılına sarkacak.
25 yıl boyunca bedelsiz hazine arazileri
Özel okula dönüşecek dershanelere hazine arazileri 25 yıl süre ile bedelsiz olarak verilecek. Dershaneler 25 yıl boyunca kullanabilecekleri hazine arazisi üzerinde eğitim kampusları kurabilecek.
40 bin öğretmen işsiz kalacak
Dershanelerde çalışan öğretmenlerin Milli Eğitim Bakanlığı bünyesine alınması için altı yıl boyunca sigortalı çalışma koşulu getiriliyor. Bu koşulu yerine getiremeyen 50 bin dershane öğretmeninden 40 bini işsiz kalacak. Bakanlık kadrosuna alınacak öğretmenlere de dört yıl boyunca ‘zorunlu görev’ şartı getiriliyor
Talim Terbiye Kurulu’nun yapısı değişiyor
Talim ve Terbiye Kurulu’nun görev tanımı daraltılacak. Kurul, bilimsel danışma ve inceleme organı haline getirilecek.
Etüt merkezlerine 12 yaş sınırı
KPSS dershaneleri ya da ehliyet kursları gibi ‘çeşitli kurslar’ kapanmayacak. Etüt eğitim merkezleri ise en fazla 12 yaşına kadar öğrenci alabilecek. Merkezler sınava hazırlayamayacak. Sadece öğrencilerin ödevlerine yardımcı olabilecek.