İstanbul Deri ve Deri Ürünleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, “Konya’dan deri sipariş ediyoruz, Uruguay derisi çıkıyor. Balıkesir derisi istiyoruz, Brezilya çıkıyor. Türk derisine ulaşamıyoruz” dedi.
Ekonomim’den Yener Karadeniz’in haberine göre toplamda 10 milyar dolarlık (yaklaşık 343 milyar 674 milyon lira) ekonomik ağırlıktaki deri ve deri ürünleri sektörü sıkıntıda.
Sekiz yıldan sonra ilk kez dış açık veren ve istihdamının yüzde 20’ye yakınını kaybeden sektörde şimdi de kaliteli hammadde sorunu var.
Sektör iç pazarda ithal ürünlerle mücadele etmeye çalışıyor.
Karaca konuya ilişkin şunları söyledi:
* Türk derisi, dünyada kalitesi ile tanınıyor ve tercih ediliyor. Ancak son yıllarda artan hayvan ithalatı kaliteyi bozdu. Konya’dan deri sipariş ediyoruz, Uruguay derisi çıkıyor. Balıkesir derisi istiyoruz Brezilya çıkıyor. Türk derisine ulaşamıyoruz.
* Türkiye’deki hayvancılık politikası et fiyatlarına göre belirleniyor. Et fiyatı yükseldikçe kapılar açılıyor ve içeri canlı hayvan giriyor. Buna diyecek bir şeyimiz yok ancak canlı hayvan ithalatına rağmen et fiyatları düşüyor mu? Düşmüyor.
* Bunun deri endüstrisine etkisiyse çok farklı değil. Hayvanlar dünyanın en kalitesiz derisinin olduğu Brezilya ve Uruguay’dan geliyor. İklim ve cins gibi nedenlerle deri kalitesi iyi değil. Üstelik hayvanlarda damga var. Bu derilerin bizim endüstrimize girmesi, bizi bitiriyor. Şu an ham derinin yaklaşık yüzde 20’si bu şekilde.