Hakkında ‘öz yönetim’ açıklamaları nedeniyle soruşturma açılan ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bedel ödemesi için yargı ve Meclis’e çağrı yaptığı HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin kongresinde eş başkan adayı olmaya istekli olmadığını kaydetti.
‘Dördüncü döneme ısrar var’
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’ya konuşan Demirtaş, kısa süre gerçekleştirilecek parti kongresinde eş genel başkanlık düzeyinde bir değişiklik olmayacağı konuşulurken, “Üç dönemim bitti (2 dönem BDP, 1 dönem HDP). Dördüncü dönemi de arkadaşlarım ısrar ediyorlar, doğrusu ben bu konuda çok istekli değilim. Kurallara da uymamız lazım diye düşünüyorum. Ama öyle bir kararlaşmış durum da yok” diye konuştu.
Kürt siyasi hareketinde en uzun süre parti başkanlığı yapan isim olduğunu hatırlatan Demirtaş, “Biz bu koltukları işgal etmiş, kimse aday olamaz diyecek insanlar değiliz. Bir tek kişi bile gelip başvurmak istiyorsa, ‘Ben adayım’ derse partide ciddiyetle değerlendirilir” diye konuştu.
Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Parti içi hukuk gereği, bu böyle değil midir? Ben bunu söylüyorum. Başından beri bunun açık olduğunu ben de Figen (Yüksekdağ) Hanım da ilan ettik. Ben HDP’de eş genel başkan olmak istiyorum diyen her HDP üyesi bu başvuruyu yapabilir. Bu demokratik bir haktır. Biz bu koltukları işgal etmiş kimse de aday olamaz diyecek insanlar da değiliz. MHP’nin yaptığı gibi gidin imza toplayın gelin de demeyiz. Bir tek kişi bile gelip başvurmak istiyorsa ben adayım derse partide ciddiyetle değerlendirilir.”
HDP’nin bu kongresinde parti eş genel başkanlarının değişmesi beklenmese de Demirtaş’ın bu açıklamaları iki yıl sonra 2018’de gerçekleştirilecek kongreyle görevi bırakacağının sinyali olarak yorumlandı. Öte yandan parti merkez yönetim kurulu ve parti meclisinde köklü değişiklikler yapılması bekleniyor.