• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Demirtaş: Elinizi derhal tetikten çekin; aciliyetimiz oy değil, canlar gidiyor canlar

31/07/2015 10:34

 

İktidar ve MHP tarafından teröre destek vermek ve PKK’yı kınamamakla eleştirilen HDP Eş Genel Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinin yeniden başlatılması gerektiğini belirterek, taraflara derhal çatışmayı durdurma çağrısı yaptı.

Giederek yükselen erken seçim beklentisini de değerlendiren Demirtaş, “Çözüm süreci erken seçimi belirleyemeyecek kadar naziktir. Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı mı alamıyor? Bizim aciliyetimiz oyları saymak değil, oy sayma zamanı değil, canlar gidiyor canlar. Bunu durdurmak lazım, bütün anaların eli yüreğinde” diye konuştu.


‘Araç yakmalar derhal durmalı’

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

 

Çeşitli illerden gelen esnaf ve sanatkar temsilcileriyle görüşen Demirtaş, şiddetin büyük acılara sebep olduğunu, acıların arasına ayrım konulmaması gerektiğini belirtti.

“Yürek acımız aynı” diyen Demirtaş, şiddetin ekonomiye vurduğu darbeyi, araç ve işyeri yakma eylemlerini de asla onaylamadıklarını söyledi.

HDP lideri şöyle konuştu: “Ekonomi darbe alırsa sokaktaki işçiden, memura, çiftiçiye kadar herkes zarar görür. Sizlerin hassasiyeti ülkedeki istikrarı sağlamak açısından önemli bir girişimdir. Bölgeden zaman zaman araç yakma, iş yeri yakma haberleri alıyoruz. Bunların hiçbirini asla tasvip etmediğimizi belirtmek istiyoruz. Bunun derhal mazaretsiz bir şekilde durdurulması lazım. Halkın malıdır, mülküdür; zar zor krediyle borçla aldığı mülküdür. Bunun durması lazım.”

‘Elinizi derhal tetikten çekin’

Bu durumdan çıkışın tek yolunun müzakere masasına yeniden oturmak gerektiğini belirten Demirtaş, taraflara da derhal şiddete son verme çağrısı yaptı.

“Çözüm sürecinin tekrar başlaması lazım. Konuşmak ayıp bir şey değildir” diyen HDP lideri, sözlerine şöyle devam etti: “Devlet için küçültücü değildir, PKK için onur kırıcı değildir. Bundan korkacak birşey yok. “Teslim ol” yerine masaya davet gerekir. Bu masadan anlaşarak, uzlaşarak kardeşçe kalkarız. Masalar bunun için vardır. Derhal taraflara elinizi tetikten çekin, şiddet dursun binbir zahmetle kurulan müzakere masası yeniden kurulsun dememiz gerekir. Böyle zamanlarda siyaset kanalının sonuna kadar açmak da bu işin bir parçasıdır.”

Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılması noktasında korkularının olmadığını ama böyle bir ortamda bu konuyu gündeme getirmenin gerilim yarattığını belirterek, “Allah’tan başka kimseden korkumuz yok, halkımıza barış sözümüz var. Yoksa herkesin dokunulmazlığı kaldırılsın. Vatandaşların dokunulmazlığı mı var?” diye konuştu.

‘Aciliyetimiz oy saymak değil, canlar gidiyor’

Şu anki aciliyetin erken seçim değil, bir an önce şiddetin durdurulması olması gerektiğini belirten HDP lideri, çözüm sürecinin erken seçim ekseninde konuşulamayacak kadar hassas bir konu olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Geçici hükümet savaş kararı alıyor da barış kararı mı alamıyor. Erken seçim kararı alınsa da tarafları masaya döndürmenin yollarını aramamız lazım. Saygı duymayan biz değiliz seçim sonuçlarına. Bizim aciliyetimiz oyları saymak değil, oy sayma zamanı değil, canlar gidiyor canlar. Bunu durdurmak lazım bütün anaların eli yüreğinde.”

‘Barışa kilitlenelim’

Demirtaş, seçime değil barışa kilitlenmek gerektiğini vurgularken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkililerine de şöyle seslendi: “7 haziran seçim sonuçlarını tanımayan tavırdan çıkılması lazım. Seçim sonuçlarına saygılı olmaları, kabul etmeleri lazım. Ortaklık bazen hayırlı sonuçlara yol açabilir. Gücü paylaşmak, egemenliği paylaşmak bazen daha da güçlendirebilir. Korkmamak lazım, ille tek başına iktidar olana kadar ben ülkeyi seçime götürürüm dememek lazım. Derhal koalisyonla ilgili kararlarını vermelerini, olmuyorsa görevin başkasına devredilmesini, eğer yine olmuyorsa erken seçime gitme çağrısını yapıyoruz.”

Demirtaş, son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla görüşüp görüşmeyecekleri sorusunu da şöyle yanıtladı: “Kılıçdaroğlu’yla bir araya geleceğiz. Siyasetçiler böyle günlerde bir araya gelemeyecekse siyaset yapmasınlar. Bizim kapılarımız barış için herkese açıktır, Bahçeli, Davutoğlu, Kılıçdaroğlu… Biz de herkese gideriz.”

Kategori:Aktüel

SON HABERLER

Nihal Candan hayatını kaybetti

Anokreksiya nevroza tedavisi gören sosyal medya ünlüsü Nihal Candan, 30 yaşında hayatını kaybetti.

Trump'a göre İran'a müdahaleye belki gerek kalmayabilir

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin İran’a müdahalesi için “Belki gerek kalmayacak” dedi.

BM: Komşu ülkelerde yaşayan 600 bin Suriyeli ülkesine döndü

Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, 14 yıl süren iç savaş nedeniyle komşu ülkelerde yaşayan 600 bin Suriyelinin ülkesine döndüğünü açıkladı.

İran'da 5,5 büyüklüğünde deprem

İran’ın başkenti Tahran’ın doğusundaki Semnan eyaletinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Dört bakan Cenevre'de görüştü: İran prensipte tüm konuları görüşmeye hazır

İran, Almanya, Fransa ve Britanya dışişleri bakanları, bölgedeki güncel durumu görüşmek için Cenevre’de bir araya geldi.

Sekiz yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunan sanığa 46 yıl istendi
Bahçeli'den AKP'yle koalisyona ilk kez yeşil ışık: Çözüm süreci çöpe atılacak

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 789 gündür hapiste

YAZARLAR

Ofansif mizah örneği olarak birkaç anayasa maddesi

Murat Sevinç

Babalar günü bu yıl da coşkuyla kutlanmadı!

Arzu Uzunali

İnsan aynı anda iki kişiyi sevebilir mi?

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Roma dondurması meselesi

Elvan Uysal Bottoni

Gelecekten ses veren siyasetçiler…

Murat Sevinç

İşgalci kelimeler

Mustafa Dağıstanlı

Dere Sokak Üçlemesi, 'Körfez'le sona eriyor

Behzat Şahin

GÜNÜN 11’İ

Zeynep Gürcanlı: CHP, üzerinde yargı eliyle kurulan baskıyı stratejik bir hamleyle kırma planını hayata geçiriyor

Korkut Boratav: Rusya'nın ABD'ye karşı nükleer tepkisi tetiklenecek mi? 

Deniz Zeyrek: Adı Atatürk Stadyumu'ydu ama milyarder vekil 'Eskişehir Stadyumu' olarak yazmayı tercih etmişti

Rükzan Sağır: Vergi, 'yaşanabilir' bir hayatın abonelik bedeli oluyor

Zülal Kalkandelen: Özal, iflah olmaz bir Amerikancıydı

Yılmaz Özdil: Ayvalık böyle, Fethiye böyle, turist diye gelip, parkta yatan var… 

Abbas Güçlü: Sınavlar için yıllarca süren hazırlık yapıyoruz ama tercihlere birkaç gün ayırıyoruz!

Adnan Gümüş: Maddi fetihler, para ve yayılmacılık tek değer haline geldi

Abdulkadir Selvi: Washington'da beklenmedik uçuş, İran'a son uyarı olarak yorumlandı

Gözde Bedeloğlu: AKP'nin zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını sağlayacak teklifi yeniden gündemde

Tolga Şardan: Marmaris'te eğlence yerlerinde turistlerin bulunduğu müstehcen görüntüler Ankara'da infial yarattı

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×