Türkiye’nin IŞİD’in rehin tuttuğu 49 konsolosluk çalışanı karşılığında IŞİD üyelerini serbest bıraktığı ve bu kişiler arasında cinayete teşebbüs etmiş bir Danimarkalının da bulunduğu iddiası Kopenhag’ı karıştırdı. Danimarkalı siyasetçilerden, Ankara’dan ‘hesap sorulması’ konusunda mesajlar yapıyor.
İddiaya göre Türkiye, İslam karşıtı yazar Lars Hedegar’a Kopenhag’daki evinde 5 Şubat 2013’te saldıran ve aynı gün sahte pasaportla İstanbul’da yakalanan 26 yaşındaki Somali uyruklu Danimarka vatandaşını serbest bıraktı. Söz konusu Danimarkalının avukatı da, ”Benim tahminime göre, kendisi bile neden serbest bırakıldığını bilmiyor ama aldığımız bilgilere göre, IŞİD’in elindeki Türk esirlerle değiş tokuş yapılmış ve Türkiye’de cezaevlerindeki radikal dinci bazı kişilerin serbest bırakılması karşılığında Türk esirler Türk makamlarına teslim edilmiş” dedi.

Serbest bırakıldığı belirtilen militanın evinde saldırdığı Lars Hedegaard.
‘Dışişleri, Adalet Bakanlığı’ndan bilgi bekliyor’
İddialar, diplomatik bir krize de dökülmek üzere. Zira Danimarkalı yetkililerin 8 Ekim’de Türkiye’den bu konuda bilgi istediği ancak yanıt alamadıkları için Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez’i istişareye çağırdığı belirtiliyor. Dönmez DHA’ya yaptığı açıklamada, “Danimarka makamları, 8 Ekim’de Türk makamlarına başvurarak, bilgi istedi. O günden bugüne henüz bir cevap alamadıkları için benden yardımcı olmamı istediler. Dışişleri Bakanlığımız Adalet bakanlığımızdan bilgi istendiğini bildirdi. Bilgi gelir gelmez Danimarka makamlarına bilgi vereceğiz” dedi.
‘Çok büyük bir hata’
İşte bu açıklamanın ardından, Danimarka siyasetinden tepki yağıyor. Sosyalist Halk Parti Sözcüsü Karina Lorentzen, “Türkiye, Lars Hedegar’ı öldürmeyi deneyen bir zanlı ve radikal dinciyi serbest bıraktıysa çok büyük hata işlemiştir. Sadece Danimarka’ya karşı değil, uluslararası topluma karşı böyle bir şahsı serbest bırakması affedilemez. Zanlı Suriye’de IŞİD’e katıldıysa endişe verici bir durum var demektir. Adalet Bakanını acil toplantıya çağırarak komisyona bilgi vermesini istedik” dedi.
‘Dava açmak gerekir’
Danimarka Halk Partisi Sözcüsü Peter Skaarup da, ‘iki ülke arasındaki anlaşmaların çiğnenmesinin‘ nedeninin araştırılmasını isteyerek, “Suçlu bir şahsı yargılanmadan serbest bırakan Türkiye hakkında bir dava başlatmak gerekir” dedi.
İktidardaki Sosyal Demokratlar’ın sözcüsü Trine Bramsen de haberin doğrulanması halinde çok derin bir yaptırım uygulanması gerektiğini, ilişkilerde alarm zilleri çaldığını söyledi.
Birlik Partili Nikola Vllumsen de, Türkiye’nin Danimarka’ya çok hızlı bir biçimde cevap vermesi gerektiğini belirterek, Türkiye’nin tavrını ‘skandal‘ olarak yorumladı.