Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ile Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bireysel başvurularda verdiği hak ihlali kararlarından bazılarına uyulmamasına dair tartışma, siyasal düzlemde dikkat çekici bir noktaya taşındı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bakanlık bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda “Buna benzer, ileride başka şekilde tartışmalar da çıkacak bu yeknesaklığın bozulması nedeniyle” dedi. Bakan Yılmaz’ın herkes için bağlayıcı olan bu kararlara uyulmamasını mevcut Anayasa’yı gerekçe göstererek ‘meşru’laştırdığı bu sözleri tutanaklara yansıdı.
Bakan Tunç, ‘sonradan ihdas edilen kurumlar’ın yeknesaklığı bozduğunu söylerken, Anayasa Mahkemesi’ne verilmiş bireysel başvuru hakkını görüşme yetkisini kastediyor.
İyi de Anayasa Mahkemesi bugün kurulmadı ki… 1962 yılından bu yana var. Yani AKP’nin iktidara geldiği 2003’te, Anayasa Mahkemesi, 41 yıllık bir yüksek yargı organıydı. 1982 Anayasası ile kurulmadı.
Bakan Tunç’un dolaylı olarak anıp asıl kastettiği, Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı 12 Eylül 2010 referandumu ile getirildi. 2012’de de yürürlüğe girdi. Bundan söz etmiyor Bakan Bey. AKP iktidarının getirdiği bu değişikliği, ‘yeknesaklığın bozulması’ diyerek, sanki başka bir iktidar bozmuş gibi izah ediyor.
Yüksek yargı organları arasında ileride acaba başka ne tür tartışmalar çıkacak?