• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Çiğ süt sandığınız kadar 'sağlıklı' ve 'masum' olmayabilir

02/01/2025 14:28

Daha ‘doğal’ ve ‘ekonomik’ olduğu gerekçesiyle bazı tüketicilerin tercih ettiği çiğ süt, hijyenik koşullara uyulmaması halinde ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Hatta bu enfeksiyonların bazıları hayati risk de yaratabiliyor.

Fotoğraf: AA

Acıbadem Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Sesin Kocagöz, çiğ sütün gerekli koşullar sağlanmadan tüketilmesinin böbrek yetmezliğinden felce dek çok ciddi hatta yaşamı tehdit eden hastalıklara neden olabildiği uyarısı yaptı.


Çiğ süt, salmonella, e.coli ve toplumda isimleri bilinmeyen birçok tehlikeli bakteriler içerebilir. H5N1 (kuş gribi) virüsüyle enfekte ineklerden alınan çiğ sütte bu virüsün bulunduğu tespit edildi.

Çiğ süt ve çiğ süt ürünleri (peynir, kaymak, dondurma vb) özellikle toksoplazma enfeksiyonu açısından da ciddi risk taşır. Gebelere bulaştığında bebekte kalıcı hasarlara yol açma riski taşır.

Seyahatlerde de bu tür gıdalar, bulaşıcı hastalıklar açısından önemli bir risk oluşturur. 

Pastörizasyon sütün değerini azaltmaz

Yaygın kanının aksine pastörizasyon, süte zarar vermez, besin değerini azaltmaz. Özetle çiğ süt, pastörize edilmişten daha güvenli ve sağlıklı değil.

Karagöz, pastörizasyon işleminin sütteki zararlı mikroorganizmaları yok ederken, besleyici değerini düşürmediğini söyledi: 

“Vitamin ve besleyici protein değerinin düşmesi kaygı duyulacak kadar anlamlı miktarlarda değildir. UHT süt de; yüksek ısı derecesiyle çiğ sütün kimyasal, fiziksel ve duyusal özelliklerinde en az değişikliğe yol açarak, bozulma yapabilen tüm mikropların UHT (Ultra High Temperature) işlemi ile yok edilmesi.

Yüksek ısı uygulanması sırasında sütte saptanan besin değerlerindeki değişimler (örneğin vitamin)  gıda etkinliği açısından önemsiz düzeyde düşük. Sonuç olarak  bu işlemler ile mikroorganizma riski olmadan besin değeri korunmuş oluyor.”

En az 15-20 dakika kaynatılmalı

Karagöz’ün verdiği bilgiye göre:  

Çiğ süt zararlı mikroplar taşıyabiliyor. Mikrobiyolojik güvenliğini sağlamak amacıyla kaynatma, pastörizasyon ve sterilizasyon gibi işlemlerle mikroplar yok edilir.

Sağlık riskleri nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) insanların çiğ süt veya çiğ süt ürünlerinin (taze, yumuşak peynir çeşitleri, dondurma, yoğurt) bu tip işlemlere girmeden tüketilmemesini öneriyor. Kaynatma süresi süt içindeki mikrop ve mikroplardan gelen toksinleri yok etmek için en az ortalama 15-20 dakika olmalı.

Soğuk zincir çok önemli, buzdolabında tutulmalı

Çiğ sütün, hayvanın sağılmasından sütün şişelenme işlemi ve tüketiciye ulaştırılmasına dek tüm aşamalarda mikrop taşıma riskini ortadan kaldırarak sağlığa zarar vermesini önlemek için soğuk zincire çok önem verilmeli. Bu nedenle sütün sağılmasından sonra en kısa zamanda soğuk zincir sistemine girmesi gerekiyor. Bu süre en fazla ilk 4 saat.

Risk grubundakilerin daha dikkatli olması gerekiyor

Çiğ sütteki bakteriler; çiğ süt içen veya çiğ sütten yapılmış yiyecekler tüketen herkesin sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir. Bazı insanlar çiğ sütteki bakterilerden dolayı hastalıkları karın ağrısı, kusma, bazen kanlı ishal, ateş, baş ağrısı ve vücut ağrısı gibi şikayetlerle geçirir.

Ancak bazılarında ölüme bile neden olabilir. Hamileler, beş yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, bağışıklık sistemleri zayıflamış kişiler, kalp ve böbrek hastalıkları ve diyabeti olanlar, HIV pozitifler veya organ nakledilenler risk grubunda yer alır. 

Çiğ süt üretimi azaldı

Süt üreticisi yüzde 8,5’lik zammı yetersiz buldu

İnek sütü üretiminde rekor

AB’den gıda güvenliğiyle ilgili en çok uyarı alan ülkeyiz

Kategori:Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Dolar ve avro güne nasıl başladı? – 1 Ekim 2025

Liranın dolar ve avro karşısında eriyişi sürüyor. Dolar/TL 41,5936 seviyesinden ilerliyor, avro/TL 48,9049 seviyesinden güne başladı.

İspanya, Küresel Sumud Filosu'nu uyardı: Yüksek riskli bölgeye girmeyin

İspanya’da azınlık sol koalisyon hükümeti, insani yardım koridoru açmak ve İsrail’in ablukasını kırmak için deniz yoluyla Gazze’ye yaklaşan Küresel Sumud Filosu’na ‘yüksek riskli bölgeye girmeyin’ çağrısında bulundu.

Altı ilde 'yasadışı bahis' operasyonu: 34 kişi tutuklandı

Mersin merkezli altı ilde yapılan yasadışı bahis operasyonlarında 59 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin 34’ü tutuklanırken 25’i adli kontrolle serbest bırakıldı.

Aşıların koruma kalkanı yaşlılara da lazım

EKMUD, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nde aşıların yaşlıların enfeksiyonlara karşı korunmasında en etkili araçlardan olduğunu bir kez daha hatırlattı.

17 il için yağış uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne (MGM) göre bugün 17 ilde sağanak yağış bekleniyor.

Yunus Emre Vakfı'na naylon fatura soruşturması: 11 gözaltı
Uludağ'da kurt sürüsü görüldü

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 892 gündür hapiste

YAZARLAR

Karar vermenin yorgunluğu

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Gölgelerin arasına taşınan sır; Claudia

Ayhan Tinin

İmzalı ve Birinci Baskı Kitaplar Müzesi

C. Hakkı Zariç

Yerli ve milli Nokta.

Mustafa Alp Dağıstanlı

Düşünceye tolerans hava gibi su gibi bir ihtiyaç

Murat Sevinç

Apti'ye veda: Şekerim, benim fıtratım böyle…

Murat Sevinç

Mutluluk dayatması

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

GÜNÜN 11’İ

Yıldıray Oğur: Hamas evet derse Netanyahu'nun başbakan kalması kolay gözükmüyor

Abdulkadir Selvi: Bu zihniyet sivil cumhurbaşkanlarını sevmez

Mustafa Mutlu: Nedir bu; 'Manisa tipi demokrasi'

Nuray Babacan: DEM'li siyasetçiler, sık sık AKP'lileri arayıp 'Açılımla ilgili yasa çalışmaları ne zaman başlayacak?' diye soruyor

Şeref Oğuz: Fiziki altın candır, gerisi heyecandır

Mustafa Yalçıner: Plan budur ve Trump, Erdoğan'ın seyretmesini istemektedir

Mehmet Ocaktan: Rusya sevdasıyla S-400 güzellemesi yapanlar çok üzülecek ama masalın sonuna gelindi

Berkant Gültekin: AKP'de Erdoğan sonrası döneme ilişkin yer kapma mücadelesi ve semptomları var

Murat Sururi Özbülbül: Hakan Fidan konuşmasıyla KAAN projesini gömdü, koca savaş uçağını bir planöre çevirdi

Barış Pehlivan: İsrail'in vahşetini, dahası vatandaşlarımızı ilgilendiren bir dosya var Ankara'da

Barçın Yinanç: KKTC'deki seçimlerin Erdoğan'a soru olarak gündeme getirilmesi ilginç

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×