CHP İstanbul Milletvekili Namık Tan, Türk vatandaşlarının Schengen vizesinde sıkıntı yaşadığını belirterek “Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de demokratik kurum ve teamüllerin giderek erozyona uğraması nedeniyle hükümete üstü kapalı yaptırımlar uyguluyor” dedi.

Tan, Meclis’teki basın toplantısında Türk vatandaşlarının üç yıldır AB ülkelerinden Schengen vizesi alma konusunda çok büyük mağduriyetler yaşadığını hatırlattı.
CHP’nin Türkiye’yi temsil ettiği tüm platformlarda Avrupalı muhataplarına bu mağduriyeti anlattığını belirten Tan, sorunun çözümüne dair somut adımlar göremediklerini söyledi.
Cumhur İttifakı’nın, Türkiye’nin 1963’ten bu yana AB’ye tam üyelik yolunda verilen emekleri hiçe sayarak üyelik müzakerelerini rafa kaldırmasının, Avrupalı hükümetleri Türk vatandaşlarına özensizce muamele etme konusunda cesaretlendirdiğini ileri süren Tan şöyle konuştu:
“Bizim düşüncemize göre Avrupa Birliği, Türkiye’de demokratik kurum ve teamüllerin giderek erozyona uğraması nedeniyle Türkiye’deki hükümete üstü kapalı yaptırımlar uyguluyor.”
Schengen Bölgesi ülkelerinin, Türk vatandaşlarının AB ülkelerine yasa dışı yollarla göç etmeye çalışmasını gerekçe gösterdiğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti:
“AB ülkelerinin Türkiye ve Türk vatandaşlarına yönelik katı ve yer yer ayrımcı uygulamalarda bulunduğu bir gerçek fakat ülkemizde bu gerçeklik irdelenirken, konu yalnızca Avrupa’da ırkçı fikirlerin yaygınlığı ya da İslamofobi’nin varlığı üzerinden değerlendiriliyor.
Türkiye’de hükümetin, özellikle Dışişleri Bakanlığının, Türkiye pasaportunun itibarını yükseltecek ve vatandaşlarımızın haklarını daha iyi koruyacak politikaları yeterince uygulayamadığından kimse bahsetmiyor.”
AB Komisyonu’nun 18 Nisan 2024’de Hindistan vatandaşlarına yönelik ‘kademeli vize’ uygulamasının yürürlüğe konulduğunu anlatan Tan, “Neden Dışişleri Bakanlığı, bizim vatandaşlarımızın da kademeli vize uygulamasından otomatik yararlanabilmesi hususunda bir çalışma yürütmemektedir?” diye sordu.
Ayrıca Tan, konuyla öncelikli olarak ilgilenmesi için Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a şöyle çağrıda bulundu:
“Dışişleri Bakanlığı’nın yeterli olduğu bahanesiyle AB Bakanlığını kapatan zihniyet, AB üyeliği şöyle dursun, neden anlaşmalarla kazanılmış temel bir hakkı yürürlüğe koyma konusunda bu kadar etkisiz kalmıştır?“