CHP’nin uygulamaya koymaya hazırlandığı yeni tüzükte cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi için kriterler belirlenirken, genel merkezin ön seçim yapmadan milletvekili adayı belirleme yetkisi de genişletiliyor.
CHP yönetimi, 9-10 Mart’ta toplanacak olağanüstü tüzük kurultayında delegelerin onayına sunacağı tüzük taslağını hazırladı.
Aidat ödemeyen üyeye oy hakkı yok
Habertürk’ten Ömer Topsakal’ın haberine göre CHP’nin tüzük taslağında, parti üyeleri ‘üye’ ve ‘destekçi üye’ olarak ikiye ayrıldı. Üye tanımı “parti çalışmalarına aktif olarak katılan ve düzenli aidat ödeyen” ifadesi ile yapıldı. Parti seçimlerinde destekçi üyelere oy hakkı verilmezken, cumhurbaşkanı adayının belirleniş biçimi de tüzüğe yazıldı.
Cumhurbaşkanı adayı için çoklu yöntem
Taslağa göre, cumhurbaşkanı adayı seçmen yoklaması, önseçim, aday yoklaması ya da merkez yoklaması yöntemlerinden biriyle yapılacak. Yöntemi parti meclisi kararlaştırken, mevcut tüzükte tüm üyeleri genel başkan tarafından belirlenen merkez yönetim kurulu için parti meclisine hak tanındı. Örgütlerden sorumlu, idari ve mali işlerden, hukuk işlerinden, yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları ile genel sekreter ise genel başkan tarafından belirlenecek. Sayısı ve görev alanı genel başkan tarafından belirlenecek diğer üyeleri ise parti meclisi seçecek.
Yüzde 10’un altında oy alınan yerde ön seçim yok
Mevcut tüzükte milletvekili adaylarının yüzde 85’inin önseçimle belirlenmesi koşulu var. Bununla birlikte yüzde 10’un altında oy alınan bölgelerin adayları, bu yüzde 15’e dahil edilmeden merkezden belirlenebiliyor. Taslak tüzükte buna ‘bir milletvekili çıkarılan iller’ ifadesini eklendi. Bu durumda genel merkez yönetimi, bir milletvekili çıkarılan ya da hiç milletvekili çıkarılamayan ilin adayını önseçim yapmadan belirleyebilecek. CHP’nin en çok bir milletvekili çıkardığı iller ile yüzde 10’dan az oy aldığı iller toplandığında sayı 50 civarında. Bu da genel merkez böyle tercih ederse önseçimin geriye kalan yaklaşık 30 ilin yüzde 85’inde uygulanabileceği anlamına geliyor.
Ön seçimle belediye başkan adayı
Belediye başkan adaylarının belirlenme yöntemlerine önseçim de eklendi. Ön seçimin merkez yoklaması veya aday yoklaması yöntemlerinden hangisinin uygulanacağına parti meclisi karar verecek.
Gençlik yaşı büyütü, kontenjan ikiye katlandı
Gençlik kotası yüzde 10’dan 20’ye çıkarılırken, yaş sınırı da 30’dan 35’e yükseltildi.
Parti üyesi olmayan aday gösterilebilecek
Taslak tüzükte partiye üye olmayanlar, CHP parti meclisinin onayıyla milletvekili adayı olabilecek. Mevcut tüzükte partili olmayan milletvekili aday adayları parti meclisi’nin onayının ardından, MYK tarafından, parti üyesi yapılıyordu.
Genel başkan adaylığı için delegelerin yüzde 10’unun imzasını alma zorunluluğu korundu.