• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT

Ceyhan’dan ‘iki senaryo’ uyarısı: Mutasyon yayılmadan yüzde 60’ı aşılamalıyız

26/02/2021 13:29

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, corona virüsünün mutasyonlarıyla ilgili bir iyi bir de kötü senaryo olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Reuters

Ceyhan, dünyayı etkisi altına alan virüsün Türkiye’de de tespit edilen mutasyonlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Reklam

Aslında yüzlerce farklı mutasyonun olduğunu söyleyen Ceyhan, “İngiltere mutasyonu yüzde 30 civarında daha fazla bulaşıyor. Brezilya mutasyonları yüzde 70-80 daha çok bulaşıyor. Aynı virüsler sürekli yeni mutasyonlar da geçiriyor” dedi.

‘Yol ayrımına geldik’

Ceyhan, mutasyona iki yönlü bakmak gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: “Kötü senaryo, bu mutasyonu taşıyan virüsler eğer daha öldürücü, daha ağır seyredici ikinci mutasyona da tabi olursalar, hem daha hızlı hem de daha kötü seyreden bir hastalık ile karşı karşıya kalacağız. İyi senaryo, hep başından beri bahsettiğimiz pandeminin mutasyon ile bitme sürecindeki aşamalardan bir tanesi gerçekleşmiş oldu diye düşünebiliriz. Pandeminin bu şekilde sona ermesi için aynı virüsün iki farklı mutasyon geçirmesi lazım. Biri daha hafif seyreden, daha az öldüren hale gelmesi lazım; ikincisi de daha çok bulaştırır hale gelmesi lazım. Daha çok bulaştırmazsa, iyi mutant virüs zaten orijinal Wuhan virüsünün yerini alamaz. Biz şu an da tam o yol ayrımına geldik. Bundan sonra gideceğimiz yolda karşımıza iyi bir mutasyon mu çıkacak, kötü bir mutasyon mu çıkacak bilmiyoruz. Şu ana kadar olan mutasyonların hastalığı daha ağır hale getirmediğini gördük. Korku şu; aşıdan daha az etkilenen, önlenmesi daha zor, daha bulaştırıcı hale gelmiş bir virüs ikinci bir mutasyonu geçirip de daha kötü seyreden hale gelirse siz adapte olup, yeni aşı çıkartıp, bunu kontrol etmeye kalkana kadar bütün dünyaya yayılır virüs.”

‘Aşıda beklentiler gerçekleşmedi’

Prof. Dr. Ceyhan, ‘corona’ aşısında bekledikleri iki olayın gerçekleşmediğini, bunlardan birinin, aşılı kişilerin birbirine ya da başka kişilere virüsü bulaştırmasının engellenmesi olduğunu kaydetti.

Reklam

Ceyhan şöyle konuştu: “Şu an kullanıma hazır aşıların hiçbirinin böyle bir özelliği yok. Tamam kişileri ölümden koruyacağız ama pandemi sürüp gidecek böyle. Bir anda bir mutasyona uğrayacak virüs ve yeniden biz insanları aşılamaya başlayacağız, dolayısıyla beklediğimiz ilk şey gerçekleşmedi. İkinci, bu mutasyonların mümkün olduğu kadar düşük olması için uğraşmak lazım, ‘(iki doz arasında) Süreleri uzatalım daha iyi cevap oluyor’ şeklindeki yaklaşımlar pandemi aşıları için yanlış bir yaklaşımdır. Birinci dozu yapıyorsunuz maksimum yüzde 50 civarında bir etkinlik oluyor, siz yüzde 50 etkinlikle virüsü aylarca yan yana getirirseniz o virüs eninde sonunda mutasyon geliştiriyor. Yani aşı olmasa mutasyon geliştirme şansı 1 ise, 100’e çıkıyor o zaman. Dolayısıyla aşılamayı en kısa sürede bitirmemiz lazım. Bitirmekten şunu kastediyoruz; dünyada toplumun yüzde 60’ı bağışık hale gelene kadar. Ama eğer mutasyonlu virüs yayılırsa o zaman yüzde 80’ini aşılamamız lazım. Mutasyonlar artmadan bizim bir an önce toplumun yüzde 60’ını aşı ile bağışık hale getirmemiz lazım. İki aşı arasında minimum süreleri kullanmak gerek, maksimum süreleri değil.”

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

9 soruda: En iyi aşı hangisi?

Bilim insanları adeta bir yarış halinde Covid-19’a karşı aşı geliştirmeye çalışırken, uzmanların tek dileği birden çok firmanın istenen sonuca ulaşmasıydı. Ne kadar çok çeşit aşı üretilirse o kadar çok insanın bundan faydalanacağı düşünüldü ama şimdi farklı koruma oranları, doz aralıkları ve etkinlik yöntemleriyle kafamız biraz karıştı. Acaba en iyi aşı hangisi?

128 milyar doların akıbeti

Kafa karışıklıklarını giderelim, yarattığı sorunlara değinelim ve iktidar kanadının bu konudaki gerginliğinin nedenlerini ifade edelim.

Dünya sürü bağışıklığı peşinde koşturuyor: İpi ilk İsrail göğüsleyecek gibi

İsrail’in önde gelen profesörlerinden biri halkın sürü bağışıklığına ulaşmasına ramak kaldığını söyledi.

Mısır’la ilişkilerde yeni dönem

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yıllardır diplomatik ilişkilerin kesildiği Mısır’la ‘yeni bir dönem’ başladığını ifade ederek bakan yardımcıları düzeyinde toplantı yapılacağını söyledi.

Kimler sokağa çıkma yasağından muaf?

İçişleri Bakanlığı 15 günlük ‘kısmi kapanma’ sürecinde kimlerin sokağa çıkma yasağından muaf tutulacağını duyurdu.

‘Kabe görseli’ soruşturması: Yedi öğrenci hakkında üçer yıla kadar hapis istemi
Ticareti yasaklanan hayvan operasyonu: Onlarca sürüngen, dört tarantula ele geçirildi

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1261 gündür tutuklu

AGORA

128 milyar doların akıbeti

M. Murat Kubilay

Delik kap su tutar mı?

Azime Acar

S-400’den Montrö tartışmalarına

Bahadır Kaynak

Muhafazakarlar ve Batı: Nereden nereye?

İhsan Dağı

Çok kıskandım

Mehmet Aksel

GÜNÜN 11’İ

Dilek Güngör: Madem yasa vardı, Hakan Atilla yargılamasından önce neden talepte bulunmadık?

Murat Muratoğlu: Cücük lobisi iş başında

Ahmet Takan: İYİ Parti’nin başına çok büyük çoraplar örülmeye çalışılacak

Abdulkadir Selvi: Emekli amirallerin sorgusu ilginç bilgilere ulaşmamızı sağladı

Abbas Güçlü: 12’ler okula uçarak mı gelecek, toplu taşıma olmayınca?

Kamuran Kızlak: Kanal İstanbul güzergahında arazi kapatan açıkgözleri oyalamaya çalışıyorlar

Mine Söğüt: Patates soğan, güle güle Erdoğan!

Nagehan Alçı: Her yer bir anda açıldığı için fatura hepsine birden çıktı

Atılım Murat: Büyük filozofların savunduğu diyalektik süreci mi yaşıyoruz?

İhsan Çaralan: Hak arayan işçilere karşı patronların elinde silaha dönüşen Kod 29

Mehmet Ocaktan: Uzaylılar iktidarın icraatlarını engellemeye başlamış bile

Orhan Pamuk kayıtsız kalamadı: Kitabımda Atatürk’e hiçbir saygısızlık yok

Bu bir utanç yazısı

İKSV’ye ‘Bu bienalin farkı ne’ diye sorduk, ‘Dikkat, her an karşınıza çıkabilir’ dediler!

Da Vinci’nin Salvator Mundi tablosu, NFT versiyonuyla yeni rekor peşinde

İzmirli şarkıcı 100 yaşında: Bir kez daha Adieu Dario!

Telefonunuz ıslanırsa ne yapmalı? (İpucu: Boşuna pirince yatırmayın)

Giresun-Keçiören maçının 10’uncu dakikasında futbolcular iftar yaptı

NASA yarışmasını Van Gölü fotoğrafı kazandı

Arka kapıdan giren ayıyı evin hiç beklenmedik iki sakini kovaladı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi