• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Çevreci cenaze için 'insan gübreleme' yöntemi: Cansız beden toprağa dönüştürülüyor

17/02/2020 14:28

ABD’nin Washington eyaleti, bir ilke imza atarak, biri öldüğü zaman yakmak veya defnetmeye alternatif olarak üçüncü bir yöntemi yasallaştırdı: İnsan gübreleme. Geçen yıl mayıs ayında imzalanan ve bu mayısta yürürlüğe girecek yöntemle insanoğlunun cansız bedeni toprak haline getiriliyor. Yakınları bu toprakla bir çiçek veya ağaç dikebiliyor. ‘Çevreci’ yöntemi uygulamaya başlayan şirket, ölmeden önce gönüllü olan altı kişinin cansız bedeni üzerinde deneme yaptı ve başarılı oldu.

Fotoğraf: BBC

Yöntem, hayatını kaybeden kişinin cansız bedeninin, yonca, çim, saman ve talaş gibi doğal maddelerle beraber, küvet benzeri bir konteyner içine konulmasını içeriyor. İnsan bedeni, ortalama 30 gün içinde mikrobiyal aktivite (mikropların, mikroorganizmaların sebep olduğu durum) sayesinde toprağa dönüşüyor.


‘Recompose’ adlı, yöntem üzerine çalışan şirketin CEO’su Katrina Spade BBC’ye konuştu. Spade, gelecek yıl şubat ayında, Washington eyaletinde dünyada ilk kez ‘insan gübreleme hizmeti’ vermeye başlayacaklarını söyledi.

Karbon salınımını azalttı

Yöntemin yakma ve defnetmeye kıyasla karbon salınımını büyük ölçüde azalttığını vurgulayan Spade şöyle devam etti: “Küresel ısınma ve çevrenin gördüğü zarar düşünüldüğünde çok önemli bir katkı sunacağını düşünüyorum. Bu fikir aklıma 13 yıl önce geldi. ‘Ben ölünce ne olacak? Ömrüm boyunca beni barındıran bu gezegen bana verdiklerini geri verebilir miyim’ diye düşündüm ve bugün bu noktadayız.”

Yöntem sayesinde karbon salınımının yakmaya oranla 1.4 ton azaldığını söyleyen Spade, “Tabutun ulaşımının araçlarla yapıldığı hesaba katıldığında, defnetmeye kıyasla da salınım azalıyor. Yaklaşık 1 ton daha az salınım oluyor” dedi.

Ailelerin, hayatını kaybeden yakınlarının cansız bedenine bu işlem uygulanırken merkezlerini ziyaret edebileceğini anlatan Spade, “Toprağa dönüşünce onlara veriyoruz. Sevdiklerinin bedeninden oluşan toprağı ne yapmak istediklerine onlar karar veriyor” ifadelerini kullandı.

Defin töreninin, eyalette 8 bin ila 25 bin dolara (48 bin 350 ila 151 bin lira), krematoryumda yakmanın 6 bin dolara (36 bin 300 lira) mal olduğunu belirten Spade, bu yöntemin maliyetini ise 5 bin 500 dolara (33 bin 235 lira) olarak açıkladı.

Hayatını kaybedenelerin yakınlarının elde edilen toprağı ağaç veya bitki dikerken kullanmak istediğini veya var olan bir ağaca, bitkiye serpmek istediklerini söyleyen Spade, Washington’dan sonra Colorado eyaletinde de yöntemin yasallaşabileceğini sözlerine ekledi.

Kategori:Diken'e takılanlar

SON HABERLER

Bürokratların imzasını taklit edip diploma basan 58 kişi yakalandı

Bürokratların elektronik imzasını taklit ederek diploma basan 58 kişi gözaltına alındı.

Ergenç ve Kocaoğlu'na yalan tanıklıktan hapis cezası

Halit Ergenç ve Rıza Kocaoğlu’na menajer Ayşe Barım soruşturmasında ‘yalan tanıklık’ yaptıkları gerekçesiyle hapis cezası verildi.

KKM'de düşüş sürüyor: 600 milyar liranın altında

Kur Korumalı Türk lirası Mevduat ve Katılma Hesapları (KKM) geçen hafta 29 milyar 799 milyon lira azalarak 596 milyar 88 milyon liraya düştü.

BM: 1,5 milyon Suriyeli bölgesine geri döndü

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi’nden (UNOCHA) direktör Edem Wosornu’nun açıklamasına göre Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ardından 1,5 milyon Suriyeli bölgesine geri döndü.

Zehra Kınık hakkında 15 yıla kadar hapis istemi

Savcılık, ölümlü kazaya karışan ve tutuksuz yargılanan Zehra Kınık’ın 15 yıla kadar hapsini istedi.

'Corona'nın başladığı kentte yaşayan Kanada vatandaşı kedisini bırakmamak için ülkesine dönmedi
Avustralyalı müşteri: McDonalds'ın tavukburgerinden demir çubuk çıktı

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 761 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Korkut Boratav: ABD emperyalizminin yeni yüzyılda saldırganlaşması, dolar hegemonyasını zayıflattı

Zafer Arapkirli: İlhan Şeşen'in dediği gibi iktidar açısından 'Benim Aklım Başımda Değil'e çok kolay bağlayacaksınız siz de…

Zeynep Aktaş: Enflasyonun üzerinde getiri sağlayanlar yatırımcıların dikkatini çekiyor

Erdal Sağlam: Var olan güvensizlik büyüyor

Burcu Aydın: Bu, temmuzda asgari ücret, memur ve emekli maaşlarında bir artış öngörülmediği anlamına geliyor

Kansu Yıldırım: CHP'li ve DEM Parti'li yerel yönetimlerin üzerinde tam denetim sağlamak hedefleniyor

Sefer Levent: 30 çalışandan biri artık motokurye

İbrahim Kahveci: O da ne? Köprü hala müteahhitte….

Deniz Zeyrek: Akılları fikirleri cinsellik

Esfender Korkmaz: Sorunların nedenlerinden biri de IMF ile gelen dalgalı kur politikası

Çiğdem Toker: Şimşek programının bir uluslararası toplantılarda görünen yüzü var, bir de kayda girmeyen yüzü

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×