Cengiz'e 'her yol mubah': ÇED belgesini gizlediği ortaya çıktı, para cezasıyla 'yırttı'

 

Çanakkale’deki Cenal termik santrali projesinin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu’ kararının iptalini gizleyip elektrik üretim lisansının sürmesini sağlayan Cengiz Holding’e Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) tarafından 800 bin TL idari para cezası kesildiği ortaya çıktı.

Bölge halkının mücadelesi sonuç verdi

Cenal Termik Santrali
Fotoğraf: Vita Yapı

Birgün’den Doğu Eroğlu’nun haberine göre, holdinge EPDK’dan para cezası kesilmesine varan süreç şöyle başladı: Santralin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan aldığı ilk ‘ÇED olumlu’ kararı iptal edilmiş, ardından bu durumu ‘baypas’ etmek için santral projesi dört parçaya bölünmüştü. Her bir parça için verilen ‘ÇED olumlu’ kararları da yargıdan dönünce, santral için üçüncü defa ÇED raporu hazırlandı.

Ancak Cengiz Holding, bu süreçte değişiklikleri EPDK’ya bildirmedi ve aldığı ilk elektrik üretim lisansından yararlanmaya devam etti. Bakanlığın verdiği son ÇED olumlu kararının iptali için de yeni bir yargı süreci başlatıldı.

Karabiga Temiz Doğa Derneği ile 28 yurttaş, Cengiz Holding’in aynı elektrik üretim lisansını kullanmaya devam etmesi üzerine EPDK’ya 3 Mart 2014’te idari başvuruda bulundu. EPDK başvuruları reddedince, dernek ve yurttaşlar 30 Haziran 2014’te EPDK aleyhine dava açıp elektrik üretim lisansının iptalini ve idari para cezası kesilmesini istedi.

Para cezasıyla ‘yırttı’

Ankara 5’inci İdare Mahkemesi’nde görülen davada, EPDK önceki ay Cengiz Holding’e ‘ÇED olumlu’ kararının iptaline ilişkin bildirimde bulunmadığı için 800 bin TL idari para cezası kestiğine ilişkin belgeleri mahkemeye sundu.

Ancak EPDK, yaklaşık bir yıl boyunca açık bir biçimde mahkeme sonuçlarını kendisinden saklayan Cengiz Holding’in elektrik üretme lisansını iptal etmedi. Böylece Cengiz Holding, bu durumdan sadece 800 bin TL cezayla ‘yırtmış’ oldu.

Akkuyu Nükleer’in hisselerine Cengiz Holding talipmiş

Cengiz’in madenine karşı Cerattepe’yi savunan 48 kişiye dava açıldı

Cerattepe’de Cengiz Holding’in bakır madenine direnen 180 kişinin ifadesi alındı

Cengiz’e ihya, ÇYDD’ye 4 milyon TL vergi borcu: Bu sistem yandaşlara çalışıyor