DOĞU EROĞLU
@DoguEroglu / dogueroglu@gmail.com
Yaklaşık bin bakır işçisinin ücret ve sosyal haklarda iyileştirme için başlattığı, toplu işten çıkarmayla çözülen direnişten ‘işverenin koşullarında’ uzlaşı çıktı. İşçiler yüzde 14 ile 16 arasında değişen zam oranlarıyla işe döndü. Eti Bakır yönetimi 35 işçiyi ise geri almadı. Geri alınmayanlar arasında direnişte ‘sivrilen’ 10 isim de bulunuyor.

Fotoğraf: Doğu Eroğlu
Cengiz Holding, yüzde 25 zam ve yılda iki ikramiye talebiyle 8 Ocak’ta greve giden maden işçilerine son olarak yüzde 16 zam önermiş, bu oranın kabul edilmemesinin ardından 9 Ocak’ta başlayan direnişin ilk ayağı tüm işçilerin toplu olarak işten çıkartılmasıyla sonlanmıştı. Ardındansa işçiler işe iade için hukuk süreci başlatmıştı.
Artvin’de Cengiz Holding’e ait bakır işletmelerinde 2 Ocak’ta başlayan direniş ve ardından gelen toplu işten çıkartma mücadelesi neredeyse sona erdi. Yaklaşık bin işçinin çalıştığı Murgul, Cerattepe ve Akarşen’de vardiyalar yeniden başladı. Yüzde 26 zam ve iki maaş ikramiye hedefiyle başlayan grevde, yaklaşık iki ay üretime ara verilmesine karşın istediğini alansa Cengiz Holding oldu.
Tüm işletmelerde işçiler, yüzde 14 ile 16 arasında değişen maaş zamlarıyla yeniden üretime başladı. Grev sürecinde öne çıkan, Eti Bakır yöneticilerinin deyişiyle ‘sivrilen tipler’ arasındaki 10 maden emekçisi işe geri alınmadığı için işletmelerdeki huzursuzluk ve iş yavaşlatma eylemleriyse sürüyor.
Önceki hafta Akarşen’de üretime başlanması, işe iade krizinde de çözüme gelindiğinin habercisi niteliğindeydi. Grevin Akarşen’deki ayağında ‘öne çıkan’ işçilerden dokuzu işe geri alınmayınca diğer 50 işçi ve yakınları yol kesme eylemi yapmış, eylem izleyen günlerde tekrarlanmıştı.
‘Sakıncalı’ 10 işçinin durumu bekleniyor
‘Sakıncalı işçilerin’ işe geri alınmayacağı kararı Cerattepe ve Murgul’daki işçilere de bildirilmişti. Perşembe gününden itibaren kademeli olarak Murgul ve Cerattepe’de de yeniden başlayan üretimde, Akarşen’dekine benzer gelişmeler yaşanıyor. Murgul ve Cerattepe’deki grevlerde sözcülük yapan 10 işçi de, ‘süreçte öne çıktıkları’ gerekçesiyle işe başlatılmadı.
Özellikle Murgul’da köklü ailelere mensup işçilerin grev sürecinde öne çıkması, şimdiyse bu kişilerin işe iade edilmemesi dayanışmayı artırıyor. Perşembe ve cuma günü üretimin yapıldığı Murgul Konsantratör Tesisi’nde bugün de üretim, işe iadesi yapılmayan işçilerle dayanışma amacıyla ‘yavaşlatılarak’ gerçekleştiriliyor. 10 kişinin işe geri alınmadığı takdirde işçilerin birkaç gün içinde yeniden toplu eylem başlatması gündemde.