Gezi eylemlerinde öldürülen 19 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş’ın davasında ikinci duruşma bugün görüldü.
Sanık yoklaması yapılmadan, savcı mütalaası alınmadan ara karar yazdırılarak apar topar bitirilen duruşma 21 Mayıs’a ertelendi.
Mahkeme heyeti, Ayvalıtaş’ın avukatları tarafından ortaya çıkarılan dava dosyasındaki eksik belge ve delillerin araştırılmasına karar verirken, iki duruşmaya da katılmayan sanık Sanık Cengiz Aktaş’ın zorla getirilmesine hükmetti.
Diken.com.tr, ‘Dünyanın en büyük adliyesi’ olduğu savunulan ‘polis ablukası’ altındaki Kartal Adliyesi’nin, havalandırması, ses sistemi çalışmayan, küçük bir salonunda görülen duruşmada yaşananları ‘Canlı Blog’ olarak aktardı.
9 Soruda Mehmet Ayvalıtaş davası
15.45 Mehmet’in babası Ali Ayvalıtaş kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada, “İçerde adalet yok, Mehmet’in ve Fadime’nin hesabını sokaklarda soracağız!” dedi. Aile herkesi 20:00’de Kadıköy Boğa’ya çağırdı.
15.43 Adliye önünde basın açıklaması şimdi gerçekleştirilebiliyor
15.40 Müdahale için harekete geçen TOMA’nın karşısına çıkan bir kişi ‘Yeter artık, biz adalet için buradayız” diye bağırdı.
15.34 Elif Örnek: Adliye dışında polis müdahalesi var, dışarıya çıkamıyoruz, herkes adliye içinde bekliyor. Baro odasının camı kırıldı, odayı boşalttık.
15.30 Polisin gaz bombalı saldırısında yaralanan küçük kıza müdahale ediliyor.
15.28 Ayvalıtaş ailesinin adliye önünde basın açıklaması yapma isteği yaşanan gerginlik nedeniyle henüz gerçekleşmedi.
15.27 Sanık Cengiz Aktaş hakkında zorla getirilme kararı verildi.
15.23 Adliye içine yönelik müdahalede küçük bir kız yaralandı. Sinir krizi geçirenler var.
15.22 Muharrem Ayvalıtaş: Sadece adalet istedik… Kardeşlerimiz yattıkları yerde rahat etsin dedik… Bu mahkeme salonlarında şereften, adaletten başka her şey var!
15.20 Mehmet Ayvalıtaş’ın halası güvenliğe bağırıyor: Ciğeriniz yansın!
15.15 Adliye girişine gaz bombası atıldı. Bayılanlar var.
15.10 Kartal Adliyesi önüne takviye polis ekipleri ve akrepler geliyor.
15.08 Adliye içerisinde ‘Hepimiz Mehmetiz öldürmekle bitmeyiz’ sloganı yükseliyor.
15.07 Sanık yoklaması yapılmadan, savcı mütalaası alınmadan ara karar yazdırılarak bitirilen duruşma 21 Mayıs’a ertelendi
15.05 Salonda ‘Her yer Taksim her yer direniş’ sesleri
15.02 Ara karar açıklaması beklenirken karar açıklayarak duruşmayı bitiren mahkeme heyeti, yoğun protestolar karşısında mahkeme salonunu terk etti.
15.01 Hakim duruşmayı bitirdi. Salonda büyük protesto var.
15.00 Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, davadaki eksik belge ve delillerin araştırılmasına karar verirken, Avukat Can Atalay’ın polis müdahalesini durdurmalarına yönelik talebini ise ‘bizim görevimiz değildir’ diyerek reddetti.
14.53 An itibarıyla Adliye önü
14.51 Mahkeme heyeti talebi değerlendirmek için salondan ayrıldı.
14.50 Avukat Can Atalay hakimden kolluk kuvvetlerinin müdahalesini durdurma emri vermesini istedi.
14.48 Avukat Can Atalay: Duruşma salonunun dışındaki kitleye kolluk kuvvetleri çok sert bir biçimde müdahale ediyor. Bu adil yargılama hakkını ihlaldir.
14.44 Dışarıdaki kitleye yönelik polis müdahalesi haberinin duruşma salonuna ulaşması üzerine avukatlardan bir kısmı dışarı çıktı.
14.41 Avukat Sezer Özkan, geçen duruşmaya silahlı olarak giren polisler hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.
14.40 Adliye önünde gerginlik: Kitleye ses bombası ve plastik mermi atılıyor.
14.36 Özgürlükçü Hukukçular Derneği’nin davaya müdahil olma talebi reddedildi.
14.33 Avukatlar iki duruşmaya da gelmeyen sanık Cengiz Aktaş’ın tutuklanmasını talep etti.
14.32 Tutuksuz yargılanan sanıklar Cengiz Aktaş ve Mehmet Görkem Demirbaş duruşmada yok.
14.30 Avukatlar salondaki havasız ve sağlıksız ortamdan dolayı bayılanlar olduğunu belirterek sağlık ekibi talebinde bulundu.
14.28 Sanık vekilinin sorusu üzerine Seyit: Araç üzerimize doğru gelirken biz gördük ve bir metre kadar geri çekildi
14.26 Seyit Kartal’ın sorgusu : İstanbul-Ankara istikametine geçtiğimizde ilk olarak 10-15 kişiydik ancak sonra sayımız arttı. Şeritte çok kalabalıktık. Şikayetim devam ediyor.
14.25 Avukatlar kitleyi uyardı: “Arkadaşlar sessiz olalım çünkü dava bugün mahkemenin her türlü engellemelerine rağmen yapılacak”
14.24 Mehmet Ayvalıtaş’ı öldüren aracın çarpıp yaraladığı Ayvalıtaş’ın kuzeni Seyit dinleniyor.
14.19 Havalandırmanın bozuk olması nedeniyle koridor tarafındaki kapı açıldı. Ali İsmail’in davasında olduğu gibi bu duruşma salonunda da ses sistemi bozuk çıktı!
14.18 Mahkeme salonunun koridorlarında gerginlik sürüyor.
14.13 CHP’li Mahmut Tanal: Duruşma salonunun havalandırması çalışmıyor.
14.10 Avukat Ayla Öztabak: Asli sorumlu olan devletin sorumluluğu mahkemece görmezden gelindi. Mehmet halk nezdinde Gezi Parkı şehididir. Siz ne yaparsanız yapın, bu olay tarihe bir trafik kazası olarak geçmeyecek. Hepimizin belleğinde Fadime Ana’nın gözyaşları kaldı, babası bypass oldu. Devletin sorumluluğu konusu mahkeme tarafından görmezden gelindi. Yeni salon talebimiz ve görüntü kaydedilmesi talebimiz değerlendirilmedi.
14.06 Taraf vekilleri ve katılanların yokalaması yapıldı. Müdahil vekili: Müdahillerden biri eksik. Fadime Ana’yı kaybettik (via @ApoUyan)
14.04 Ayvalıtaş ailesi adalet arıyor.
14.00 Mahkeme Başkanı, salonun fiziki şartlarının yetersizliği nedeniyle yapılan eleştirilere karşı, müdahil vekillerine “yeteri kadar müsamaha gösterdim, sığmayan çıksın” diye bağırıyor.
13.46 Duruşma için belirlenen salonun 20 kişilik olması nedeniyle birçok avukat, gazeteci ve izleyici salona giremedi. Hâkim, “Bu şekilde duruşma yapamayız, ileri bir tarihe atarım” diyor.
13.45 Ayvalıtaş’ın arkadaşları Adliye önünde.
13.42 Duruşma salonunun kapısı açıldı. Salon küçük olduğu için girişte büyük bir izdiham yaşanıyor.
13.38 Ahmet Şık: Kartal Adliyesi’nin dışı da içi de Mehmet Ayvalıtaş’ı yalnız bırakmayanlarla dolu.
13.25 Duruşma salonunun önündeki bekleyiş sürüyor. Okmeydanı’nda gaz fişeğiyle vurulan 14 yaşındaki Berkin’in babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Safi Sarısülük ve Abdullah Cömert’in ağabeyi Zafer Cömert de Ayvalıtaş ailesinin yanında.
13.20 Polis Adliye girişine barikat oluşturdu.
13.15 Polisler duruşma salonunun önünden ayrıldı. Ailenin içeri alınması, salonun açılması için mahkeme başkanının gelmesi bekleniyor.
13.10 Duruşma salonunun önü kalkanlarıyla gelen polisler tarafından kapatılmış durumda.
12.50 Polisin Kartal Adliyesi önündeki ablukası üzerine emniyet amirleriyle tartışan CHP vekili Mahmut Tanal: “Bırakın insanlar tepkilerini ortaya koysun… Suriye sınırımızı bu kadar koruyabiliyor musunuz?”
12.42 Muharrem Ayvalıtaş polislere seslendi: “Adalet adliye sarayının önüne polis barikati kurmak değildir.” (@ceydak)
12.35 Ankara’daki Gezi eylemlerinde polis kurşunuyla öldürülen Ethem Sarısülük’ün annesi Safi Sarısülük de Kartal Adliyesi önünde.
12.32 Mehmet Ayvalıtaş’ın babası Ali Ayvalıtaş: “Çocuklarımızı öldürdüler.. Bize sahip çıkın. Bir tane milletvekili bir kere telefon açıp sormadı. İnsanlık bu kadar zor mu? Yine bizimle dalga geçecekler. Adalet dolarları olanlar için var. Bize yine adalet çıkmayacak.”
12.30 Kartal Adliyesi önünde polis bariyerleriyle barikat oluşturulurken bir TOMA ve yüzlerce çevik kuvvet hazır bekliyor.
Kızıl Aslanlar da Kartal’da
Mehmet Ayvalıtaş yaşıyor!