• SANAT
  • 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11'i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • SPOR
  • VPN HABER

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • EKONOMİ
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • YAZARLAR
  • SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Buz da zehirler

16/07/2024 09:50

MESUDE DEMİR

@mesudedemirr

Yaz aylarında çiğ ya da bozulmuş hayvansal gıdalar gibi buz da zehirleyebiliyor. Üretiminde kullanılan suyun kirli olması ve başka faktörler, zararlı mikroorganizmaların buza geçmesine neden olabiliyor. Sıcak havalarda, buz kaynaklı zehirlenmelerde de artış gözleniyor.

Fotoğraf: AA

Buza bulaşan bakteri, virüs ve parazitler, ciddi sindirim sistemi sorunlarına zemin hazırlayabiliyor.


Buzun üretildiği suyun veya ortamın Salmonella, E. coli, Listeria gibi bakteriler veya Norovirus gibi virüslerle kontamine (bulaşmış) olması, gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.

Gıda mühendisi Ebru Akdağ’ın Diken’e verdiği bilgiye göre gıda kaynaklı hastalıklar, tehlikeli bakteri, virüs veya parazitlerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanıyor. Gıda kaynaklı hastalıkların belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebiliyor. Bazı durumlarda hastaneye yatışa neden olabiliyor. Akdağ, “Gıda kaynaklı hastalıklar, sadece ev dışı tüketimde değil, evlerimizde de oldukça ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu” dedi.

Ebru Akdağ

Buz da gıda gibi görülmeli

Akdağ, buzun da gıda maddesi gibi muamele görmesi gerektiğini söyledi. Çünkü gıda gibi buz da biyolojik, fiziksel, kimyasal veya çapraz kontaminasyonla kirlenebiliyor. Gıdayı hazırlayanın çıplak elleriyle buza dokunması sonucu biyolojik kontaminasyon olabiliyor. Buz makineleri veya saklandığı kaplarda çapraz kontaminasyona (üzerinde mikrop bulunduran başka bir yüzeyden buza mikrop bulaşması) yol açabiliyor. Buz saklama kabına bir şeyin düşmesiyle oluşan ise fiziksel kontaminasyona (örneğin, bir camın kırılıp, parçalarının buz kabına düşmesi) örnek.

Ayrıca buz makineleri veya saklama kaplarında kullanılan temizlik maddelerinden de kimyasal kontaminasyon gelişiyor. Yine buz ile temas etmesi uygun olmayan saklama kabı materyalinin kullanılmasıyla, istenmeyen kimyasallar buza geçebiliyor.

Kirli buz makineleri de buzu kirletiyor

Buz makinelerinin temizlenmemesi veya yetersiz hijyenik koşullarda çalıştırılması, buzun kontaminasyon riskini artırabiliyor. Buz makinelerinde biriken kir ve mikroorganizmalar, üretilen buzun da kirlenmesine yol açıyor.

Buzun hijyenik olmayan ortamlarda saklanması veya taşınması, buza zararlı mikroorganizmaların bulaşmasına neden olabilir. Buzun kirli kaplarda saklanması, çiğ hayvansal gıdayla temas etmesi veya çıplak elle tutulması da kontaminasyon riskini artırıyor.

Buz çıplak elle tutulmamalı

Tüketicilerin kirli buza karşı önlem alması zor. İçeceğine ya da meyve tabağına konulanı tüketiyor. Asıl görev buzu üretenler ve kullananlara düşüyor.

Akdağ. güvenli buz üretimi ve kullanımı için aşağıdaki kurallara uyulması gerektiğini söyledi:

*Buzla temas öncesinde her zaman doğru el yıkama yöntemiyle elleri yıkadığınızdan emin olun.

*Buz koyarken bir alet kullanın. Buzla çıplak ellerle temas etmeyin.

*Buz servisinde kullanılan aletlerin, örneğin buz kepçelerinin temizlenip, dezenfekte edildiğinden emin olun.

*Buz için kullanılan aletleri kontamine olmayacak bir alanda saklayın.

*Buzu saklamak için belirli kaplar kullanın ve bu kapların uygun şekilde etiketlendiğinden emin olun.

*Buz kaplarını kullanmadan önce her zaman temizleyin ve dezenfekte edin.

*Kullanılmadığında buz kaplarını ters çevirin, böylece kontaminasyonu önleyin.

*Buz makinelerinin düzgün çalıştığından ve temiz olduğundan emin olun.

*Buz makinelerini düzenli olarak kontrol edin ve periyodik bakımını yapın.

*Buz makinelerinin yakınında kontaminasyona neden olabilecek eşyaları (çöp kutuları, geri dönüşüm kutuları, kirli bulaşıklar) saklamayın.

*Buz makinelerinin karıştırılmaması için kilitli olduğundan emin olun.

Kategori:Diken özel, Sağlık, Vitrin-mobil

SON HABERLER

Fransa'da elektrik kesintisi: Cannes'da film gösterimi yarıda kaldı

Fransa’nın güneyindeki Alpes-Maritimes bölgesindeki farklı kentlerde elektrik kesintileri yaşanıyor. Kesintiler nedeniyle 78’inci Cannes Film Festivali’nde bir filmin gösterimi de yarıda kaldı.

Pentagon, Güney Kore'den asker çekme iddialarını yalanladı

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Güney Kore’de konuşlu binlerce ABD askerinin geri çekilmesinin değerlendirildiği haberlerini yalanladı.

'Plüton'un arkadaşı': Yeni cüce gezegen keşfedildi

Bilim insanları, Güneş Sistemi’nin sınırında daha önce keşfedilmemiş bir cüce gezegen daha olduğuna dair kanıtlar buldu.

Sosyalist Enternasyonal'de gündem İmamoğlu: 'Erdoğan halkı hesaba katamadı'

CHP Genel Başkanı ve Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Özgür Özel, Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı’nda konuştu: “Türkiye 19 Mart’ta bir sivil darbeye uyanmıştır. (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan her şeyi hesap etse de halkımızı hesaba katamadı.”

Böbreklerinden 300'ü aşkın taş çıktı: 'Hatırası var' deyip evine götürdü

Kars’ta ameliyat edilen bir hastanın iki böbreğinden irili ufaklı 300’ü aşkın taş çıktı.

Ahmet Yarba isimli hasta taşları “Hatırası var” diyerek evine götürdü.

Borsa güne nasıl başladı? – 16 Temmuz 2024
Cenk Tosun Fenerbahçe için İstanbul'da

Ara

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 2 bin 762 gündür hapiste

YAZARLAR

Bir uyanışın tarihi: 19 Mayıs

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Elinden çıkanı kulağın duysun

Mustafa Dağıstanlı

Ali Özgentürk için: Böyle mi olmalıydı!

Ayhan Tinin

Çocuk, sınırsızlıkta değil, sınırda büyür

Psk. Dr. Feyza Bayraktar

Yazalım da ne yazalım nasıl yazalım!

Murat Sevinç

Senyör Amicis'in gazına geldim 

Behzat Şahin

Özel, İmamoğlu ve Yavaş'ın 'özenli' açıklamaları üzerine…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Berkant Gültekin: Bahçeli bir bakıma tüm sırrı ve gizemi bozdu

Gündüz Vassaf: Gün, Harvard'la dayanışmanın günü

Mithat Fabian Sözmen: İşçi sınıfının taraftarlığı anonimliğe, edilgenliğe ve seyirciliğe mahkum

Selin Nakıpoğlu: Diyanet iktidarın emrindeki politik bir aygıt

Cihan Tuğal: Uluslararası ilişkileri aile ilişkilerinin belirlediği bir döneme mi giriyoruz?

Recep Genel: O mis kokulu salatalıklar, domatesler, marullar bizi yavaş yavaş öldürüyor

Rahmi Turan: Erdoğan'a 'ömür boyu cumhurbaşkanlığı' sağlanmak için çalışmalar olduğu iddiaları var

Timur Soykan: Türkiye'de yaşamak vahşi bir dolandırıcı ormanında hayatta kalmaya benziyor

Onur Çanakçı: 'Faizle değil, üretimle büyüme' anlayışının uygulanması şart

Özgür Müftüoğlu: Lozan dahil kurucu belgeler tartışılabilmeli!

Umur Talu: Adalet adına feryadı olan da kendine bakacak

  • 9 SORUDA
  • YAZARLAR
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DİKEN ÖZEL
  • DİKEN'E TAKILANLAR
  • DÜNYA
  • EKONOMİ
  • KEYİF
  • MEDYA
  • POPÜLER BİLİM
  • SANAT
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 10 YAŞINDA
  • Künye
  • İletişim
  • Gizlilik ilkeleri
  • Çerez politikası

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi

×