MESUDE DEMİR
@mesudedemirr
Yaz aylarında çiğ ya da bozulmuş hayvansal gıdalar gibi buz da zehirleyebiliyor. Üretiminde kullanılan suyun kirli olması ve başka faktörler, zararlı mikroorganizmaların buza geçmesine neden olabiliyor. Sıcak havalarda, buz kaynaklı zehirlenmelerde de artış gözleniyor.

Buza bulaşan bakteri, virüs ve parazitler, ciddi sindirim sistemi sorunlarına zemin hazırlayabiliyor.
Buzun üretildiği suyun veya ortamın Salmonella, E. coli, Listeria gibi bakteriler veya Norovirus gibi virüslerle kontamine (bulaşmış) olması, gıda zehirlenmesine neden olabiliyor.
Gıda mühendisi Ebru Akdağ’ın Diken’e verdiği bilgiye göre gıda kaynaklı hastalıklar, tehlikeli bakteri, virüs veya parazitlerle kontamine olmuş gıdaların tüketilmesinden kaynaklanıyor. Gıda kaynaklı hastalıkların belirtileri hafiften şiddetliye kadar değişebiliyor. Bazı durumlarda hastaneye yatışa neden olabiliyor. Akdağ, “Gıda kaynaklı hastalıklar, sadece ev dışı tüketimde değil, evlerimizde de oldukça ciddiye alınması gereken bir sağlık sorunu” dedi.

Buz da gıda gibi görülmeli
Akdağ, buzun da gıda maddesi gibi muamele görmesi gerektiğini söyledi. Çünkü gıda gibi buz da biyolojik, fiziksel, kimyasal veya çapraz kontaminasyonla kirlenebiliyor. Gıdayı hazırlayanın çıplak elleriyle buza dokunması sonucu biyolojik kontaminasyon olabiliyor. Buz makineleri veya saklandığı kaplarda çapraz kontaminasyona (üzerinde mikrop bulunduran başka bir yüzeyden buza mikrop bulaşması) yol açabiliyor. Buz saklama kabına bir şeyin düşmesiyle oluşan ise fiziksel kontaminasyona (örneğin, bir camın kırılıp, parçalarının buz kabına düşmesi) örnek.
Ayrıca buz makineleri veya saklama kaplarında kullanılan temizlik maddelerinden de kimyasal kontaminasyon gelişiyor. Yine buz ile temas etmesi uygun olmayan saklama kabı materyalinin kullanılmasıyla, istenmeyen kimyasallar buza geçebiliyor.
Kirli buz makineleri de buzu kirletiyor
Buz makinelerinin temizlenmemesi veya yetersiz hijyenik koşullarda çalıştırılması, buzun kontaminasyon riskini artırabiliyor. Buz makinelerinde biriken kir ve mikroorganizmalar, üretilen buzun da kirlenmesine yol açıyor.
Buzun hijyenik olmayan ortamlarda saklanması veya taşınması, buza zararlı mikroorganizmaların bulaşmasına neden olabilir. Buzun kirli kaplarda saklanması, çiğ hayvansal gıdayla temas etmesi veya çıplak elle tutulması da kontaminasyon riskini artırıyor.
Buz çıplak elle tutulmamalı
Tüketicilerin kirli buza karşı önlem alması zor. İçeceğine ya da meyve tabağına konulanı tüketiyor. Asıl görev buzu üretenler ve kullananlara düşüyor.
Akdağ. güvenli buz üretimi ve kullanımı için aşağıdaki kurallara uyulması gerektiğini söyledi:
*Buzla temas öncesinde her zaman doğru el yıkama yöntemiyle elleri yıkadığınızdan emin olun.
*Buz koyarken bir alet kullanın. Buzla çıplak ellerle temas etmeyin.
*Buz servisinde kullanılan aletlerin, örneğin buz kepçelerinin temizlenip, dezenfekte edildiğinden emin olun.
*Buz için kullanılan aletleri kontamine olmayacak bir alanda saklayın.
*Buzu saklamak için belirli kaplar kullanın ve bu kapların uygun şekilde etiketlendiğinden emin olun.
*Buz kaplarını kullanmadan önce her zaman temizleyin ve dezenfekte edin.
*Kullanılmadığında buz kaplarını ters çevirin, böylece kontaminasyonu önleyin.
*Buz makinelerinin düzgün çalıştığından ve temiz olduğundan emin olun.
*Buz makinelerini düzenli olarak kontrol edin ve periyodik bakımını yapın.
*Buz makinelerinin yakınında kontaminasyona neden olabilecek eşyaları (çöp kutuları, geri dönüşüm kutuları, kirli bulaşıklar) saklamayın.
*Buz makinelerinin karıştırılmaması için kilitli olduğundan emin olun.