Bulgaristan Merkez Bankası (BNB) Başkanı Dimitar Radev, 1 Ocak 2026’dan itibaren ulusal para birimi levadan avroya geçmeye hazır olduklarını duyurdu.

Avroya geçiş için en önemli kriterlerinden biri olan enflasyon konusunda Bulgaristan’ın gereğini yaptığını belirten Radev, nisana kadar yıllık ortalama enflasyon oranının yüzde 2,7 düzeyinde kaldığını hatırlattı.
Başkan şunları söyledi:
* Ülkemiz, avroya geçmek üzere gerekli ön koşulların tamamını yerine getirmiş bulunuyor ve hedefimiz 1 Ocak’tan itibaren avroya geçmektir.
* Tam olarak hazır olduğumuzu belirtirken, kendi değerlendirmemiz tabii ki yeterli olamaz. Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu bu konuda son söz sahibi olacak. Bu iki kurumdan beklenen onay sonrası katılım prosedürü tamamlanmış olacak.
* Yıllar önce avroya katılan ülkelerde vatandaşların gelirlerinde yüzde 10-15 artış kaydedildi ve yaşam standartları yükseldi.
Bulgaristan’da ulusal para birimi levadan avroya geçmesine ilişkin kesin kararın referanduma sunulmasına sürekli karşı çıkan Cumhurbaşkanı Rumen Radev geçen hafta aniden karar değiştirerek son sözün halka verilmesini önermişti.