Bülent Timurlenk: Mourinho, uzun kariyerinde zafere giden yolda pragmatik adamdır

Okura not

Günün 11’i, Türkiye medyasındaki görüş ve yorum çeşitliliğini yansıtmak amacıyla hazırlanmaktadır. Aşağıda özetini bulacağınız yazıya yer vermemiz, içeriğini onayladığımız ve/veya desteklediğimiz anlamına gelmez.

Jose Mourinho, Fenerbahçe’de başarılı olur mu? Bir tarafta kazandığı kupalarla son çeyrek asrın tartışmasız benim gözümde Guardiola ve Ancelotti’yle beraber en büyük hocası. Onun için ”Devri geçti” diyenler, oynattığı futbol demode diyenler var. Kime göre neye göre! Mourinho, uzun kariyerinde zafere giden yolda pragmatik adamdır. Fenerbahçe’nin rekor puanla ikinci olduğu sezonda İsmail Kartal’ın ne eksiği var sorusunun cevabı Mourinho’da olanlarda gizli.

1- İsmail Kartal’ın kupası yok, Mourinho’da çok…
2- En az 3 jenerasyon üzerinde Mourinho markasıyla kurduğu hakimiyet sayesinde bir futbol takımına hitap ederken, taktik verirken haklı olarak üsttenbakan bir karaktere sahip.Bakınız İsmail Kartal’ın başta Dzeko ve Fred olmak üzere yaşadığı problemler.
3- İsmail Kartal’ı 3 döneminde de Fenerbahçe’de en çok zorlayan, belagatının düşük olması. Medyayla iletişimindeki eksikliği ve çoğu zaman kendini gereğinden fazla övmesi.
4- Fenerbahçe kariyerini, “Gel dediler geldim, git dediler gittim” diyerek ifade eden teknik adamdan sonra, Porto’dan Chelsea’ye gittiğinde, “Kusura bakmayın, basit ve kolay bir hayat isteseydim Portekiz’de kalırdım. Bu küstah görülüyor olabilir. Buradayım çünkü küstah olduğum kadar özel bir teknik adamım da” diyen bir Jose Mourinho var. A+ bir teknik adam olan Jose Mourinho peki neden A+ kulüplerin masasında değil artık? Chelsea’deki birinci döneminde 50 yıl şampiyon olmamış takımı şampiyon yapmış, kazanmayı unutmuş Inter’e 2010’da Şampiyonlar Ligi dahil 3 kupa getirmiş, tarihin en iyi kadrosu olarak söylendiğinde pek de itiraz edilmeyen Guardiola’nın Barcelona’sının önünü kesmek için Real Madrid’e getirilmiş ardından Chelsea ve M.United’da çalışmış bir teknik adamın, ”Kaybedenler kulübü Tottenham’a” gitmiş olması bir basamak alta düşme olarak kabul edilebilir. Londra’dan sonra Roma tercihi de bir meydan okumaydı. Serie A’nın en büyüğü Juventus’la “0 kupa ile” bir zamanlar dalga geçmiş Portekizli’nin Roma gibi şampiyonluk yarışından uzaklaşmış bir takımda olması büyük sahneden çekilme kararıymış gibi görülebilir. Ancak Roma’ya adım attığı ilk günden itibaren bir fenomen haline dönüştüğü, tarihi şehrin sokaklarına grafitilerinin yapıldığı, kulübe 60 bin kombine sattıran, Avrupa’da bir final kaybedip bir final kazanan bir Mourinho. Fenerbahçe’ye imza atacaksa bu Roma tercihinde olduğu gibi bir meydan okumadır.

Bülent Timurlenk’in yazısı