Eski HDP lideri Figen Yüksekdağ’ın yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Sincan Hapishane Kampüsü’nde görüldü. Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Basına engel
Evrensel’in haberine göre izleyicilere engel olunmasını gerekçe göstererek mahkemeye gelmeyen ve SEGBİS ile bağlanmayı da reddeden Yüksekdağ, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Bu hukuksuzluğu kabul etmeyeceğim. Eğer halkımız, yöneticilerimiz, üyelerimiz ve avukatlarımız özgürce oraya gelip söyleyeceklerimi dinleyemeyecekse dava duruşmasına katılmayacağım.”
Duruşma öncesi mahkeme heyetinin Anadolu Ajansı (AA) dışında bir basın kuruluşunun duruşmaya alınmayacağını açıklaması da tepkiye neden olurken, avukatların mahkeme heyetiyle görüşmesinin ardından her basın kuruluşundan bir kişinin duruşmayı takip etmesine karar verildi.
Ayrıca, duruşmayı izlemek için Avrupa’dan gelen heyetten de sadece bir kişinin davayı izlemesine izin verilirken, Fransa, İngiltere ve İtalya barolarından gelen avukatlar salona alınmadı.
Duruşmayı HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve HDP Sözcüsü Osman Baydemir de izledi.
Duruşmanın cezaevinde yapılmasını eleştiren Avukat Gülseren Yoleri, “Geçen duruşma yollar kapandı, arabalar bağlandı, bu duruşmada ise cezaevine hapsedildik. Müvekkilim zaten tutuklu ama şu an bu duruşma da tutuklu” dedi.
Yüksekdağ’ın, ‘kaçma şüphesi nedeniyle’ tutukluluk halinin devamına karar verilirken, duruşma 6 Aralık tarihine ertelendi.
Yüksekdağ’a peş peşe hapis cezaları
Yüksekdağ’a, 2012 yılında MLKP’li Yasemin Çiftçi için düzenlenen anma etkinliğine katıldığı gerekçesiyle, 2 Kasım 2016 tarihinde ‘terör örgütü propagandası yapma’ suçlamasıyla 10 ay hapis cezası verilmişti.
Yüksekdağ, 4 Kasım 2016’da diğer eş başkan Selahattin Demirtaş ve yedi milletvekiliyle birlikte tutuklanmıştı.
Yüksekdağ, 11 Nisan’da da ‘terör örgütü propagandası’suçlamasıyla bir yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
26 Mayıs’ta ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla bir yıl iki ay hapis cezasına çarptırılan Yüksekdağ’a, Deutsche Welle’ye (DW) verdiği bir söyleşideki ifadeleri sebebiyle 6 Haziran’da yine ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla 1.5 yıl hapis cezası verilmişti.
Yükskedağ’a 12 Ekim 2015’te HDP Adana İl Örgütü tarafından yapılan basın açıklaması ve katıldığı cenaze töreni sırasındaki konuşmaları nedeniyle bir yıl hapis cezası verilmişti.
Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürülmüştü.
Olağanüstü kongreye giden HDP, 20 Mayıs’ta Yüksekdağ’ın yerine Serpil Kemalbay’ı eş başkan seçmişti.