ABD Başkanı Donald Trump, Amerikalı pastör Andrew Craig Brunson’un serbest bırakılmasından dolayı Türkiye’ye minnettar olduklarını vurgulayarak, “Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan çok iyiydi” dedi.

Trump, Cumhuriyetçi Parti kurultayının ilk gününde yayınlanması için, Beyaz Saray’da, farklı ülkelerde tutuklu ya da rehin kalmış altı Amerikalıyla söyleşi düzenledi.
Trump’ın misafirleri arasında Brunson da vardı.
‘Erdoğan çok iyiydi’
“Şunu söylemeliyim ki, Cumhurbaşkanı Erdoğan çok iyiydi” ifadesini kullanan Trump, Brunson’ın suçsuz olduğunu savundu.
Trump, “Erdoğan ile birkaç konuşma yaptıktan sonra onunla anlaştık. Bunun için minnettarız ve Türk halkına da minnettarız. Anladığım kadarıyla sen de minnettarsın” diye konuştu.
Brunson ise bunun üzerine, “Türk halkını seviyoruz” ifadesini kullandı ve serbest bırakılması için yaptıklarından dolayı Trump’a teşekkür etti.
Ne olmuştu?
15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin başlayan soruşturmalar kapsamında İzmir’de gözaltına alınan Amerikalı pastör Andrew Craig Brunson, 9 Aralık 2016’da tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hakkında ‘FETÖ’ye ve PKK’ya üye olmamakla birlikte ‘örgüt adına suç işlemek’ten 15, ‘casusluk’tan da 20 yıl olmak üzere 35 yıl hapis cezası istendi.
25 Temmuz 2018’de sağlık sorunlarından ötürü ev hapsine alındı.
12 Ekim 2018’de görülen duruşmada üç yıl bir ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Yattığı süre göz önüne alınarak ev hapsi ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılarak tahliye edildi. Aynı gün ülkesine döndü.
O dönem, Brunson’ın hapsedilmesi nedeniyle Trump başkanlığındaki ABD yönetimiyle siyasi gerilim ve bu gerilimin yol açtığı kur şokuyla hatırlanıyor.