Boğaziçi Üniversitesi, ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ın etkinliğe davet edilmesini protesto eden öğrenciler hakkında disiplin işlemleri başlatarak suç duyurusunda bulunulacağını duyurdu.

‘Altı yaşında evlenilebileceği’ne dair fetvasıyla hatırlanan Yıldız’ın, bugün Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘İslami İlimler: Kim İçin, Ne Kadar?’ adlı bir etkinliğe katılacağı açıklanmış, durum tepkilere neden olmuştu.
Türkiye İşçi Partili (TİP) öğrenciler, ilahiyatçı Nurettin Yıldız’ı etkinliğine davet eden Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü’nün (BİSAK) kapısına “Faşizme, şeriata geçit yok” diye yazmıştı. Ayrıca benzer bir pankart da üniversitede bir binaya asılmıştı.
Boğaziçi Üniversitesi protestoları ‘organize linç girişimi’ ve ‘tehdit’ olarak değerlendirdi. Üniversiteden yapılan açıklamada kulüp odasının kapısının ‘nefret içerikli yazılarla tahrip edildiği’ öne sürüldü.
Açıklama şöyle:
“Boğaziçi Üniversitesi, düşünce ve ifade özgürlüğünü esas alan, çoğulculuğu ve katılımcılığı önceleyen bir kurumdur. Üniversitemiz ekosisteminde herhangi bir grubun şiddet, baskı ve nefret diliyle tahakküm kurma gayreti ne üniversitemiz kamuoyu ne de yönetimimizde asla karşılık bulmayacaktır.
Söz konusu eylemi gerçekleştiren kişi ya da kişiler hakkında gerekli disiplin işlemleri başlatılacak, ayrıca ilgili birimler aracılığıyla suç duyurusunda bulunulacaktır. Üniversitemizin değerlerini ve huzurunu hedef alan bu tür eylemlere hiçbir şekilde geçit verilmeyecektir.”
Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok!
— TİP'li Öğrenciler (@tipliogrencilr) May 13, 2025
Boğaziçi Üniversitesinde İslam Araştırmaları Kulübü'nün pedofili zihniyetli, şeriatçı, kadın düşmanı Nureddin Yıldız ile yapmak istediği etkinliği yaptırmayacağız!
Bu kampüsler bizim, okulumuzda şeriat çığırtkanlığı yapanları… pic.twitter.com/cVUwmlCN0b
Öte yandan BİSAK, 17:30’daki etkinliği yapmaya kararlı olduklarını duyurmuştu.
BİSAK etkinlikte kararlı: Boğaziçi’nde Nurettin Yıldız tepkisi
‘Altı yaşında evlenilebilir’ diyen Nurettin Yıldız Boğaziçi Üniversitesi etkinliğinde
Nurettin Yıldız’ın tepki çeken fetvaları
Yıldız, 2015’te katıldığı bir programda ‘altı yaşında evlenilebileceği’ne dair fetva vermişti.
Yıldız şöyle konuşmuştu: “Evlilikle ilgili şeriatımız İslam’ın yaş haddi yoktur. Buluğ çağından önce de bir çocuk evlenebilir. (…) 10 yaşında, 7 yaşında, 6 yaşında, 78 yaşında yaşıyorsa 135 yaşında bir insan evlenmeye adaydır.”
Üç yıl sonraysa yabancı bir erkekle kadının asansörde yalnız kalması neticesinde İslam’a göre ‘halvet’ şartlarının oluşacağını söylemişti.
Yıldız şöyle konuşmuştu: “Asansör, bir apartmanın giriş katından sekizinci katına kadar çıkacak olan bir asansör. Halvet ortamı oluşturur mu? Yani yabancı bir erkek ve bir kadın giriş katında bindiler, sekizinci kata kadar çıkacaklar. Görünürde yani bir dakika, iki dakikayı geçmeyen bir yolculuk bu. Ama dinimizin bu konudaki hassasiyeti açısından bakıldığında… Halvet şartları, yani erkekle kadının kapalı bir ortamda bulunması durumu asansörde oluşmaktadır.”
‘Halvet’in Türk Dil Kurumu’ndaki karşılığı şöyle: “Birisi veya birileriyle yalnız görüşmek amacıyla içeriye başkasını veya başkalarını almamak.”