Güneydoğu il ve ilçelerinden peş peşe gelen özerklik açıklamalarına bir yenisi eklendi. Bitlis’in Hizan ilçesinde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Hizan Demokratik Halk Meclisi ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu birlikte özerklik açıklamasında bulundu.
‘Bölünme olarak anlaşılmamalı’
DBP, Hizan Demokratik Halk Meclisi, KURDÎ-DER, Demokratik Emek Kongresi (DEMEK), Kadın Meclisi, KJA, MEYADER, DEM-GENÇ, Yerel Yönetimler ve DTK üyeleri DBP ilçe binası önünde toplandı.
Grup adına açıklamayı yapan Hizan Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Kader Sönmez, devletin kurulduğu tarihten bugüne kadar hep özgür, birlikte bir yaşamdan yana tercihlerinin olduğunu, ancak devletin katı, tekçi yaklaşımı ve saldırılarıyla karşı karşıya kaldıklarını kaydetti.
Artık Ankara’dan değil, kendi seçtikleri temsilciler tarafından yönetilmek istediklerini belirten Sönmez şöyle konuştu: “Demokrasi farklı kimliklerin, inançların ve toplulukların öz iradelerini özgür ve örgütlü bir şekilde beyan etmesidir. Bu nedenle topluma yönelik geliştirilen devlet baskısına karşı halklar ve toplumun tüm farklı kesimleri olarak varlığımızı koruma ve özgürlüğümüz sağlama temelinde bu baskılara karşı iradesini ortaya gibi ciddi bir durumla karşıyayız. İrade beyanı ve tutum alma devlet karşıtlığı ve bölünme olarak kesinlikle anlaşılmamalıdır.”
‘Devlet korumak yerine katlediyor’
Sönmez, özerklik ilanı ile amaçlarının ne olduğunu şöyle anlattı: “Bizler Kürdistan halkları olarak kendi dilimiz ve kültürümüzle kendimizi öz yerel irademizle yönetmek istiyorsak buna saygı duyulmalı ve desteklenmelidir.”
Devleti ve AKP hükümetini meşru görmediklerini kaydeden Sönmez, bunun nedenini de, “Devlet ordusu ve polisiyle vatandaşı korumak yerine katlediyorsa, mahkeme ve hukukuyla adaleti sağlamak yerine meşru taleplerini dile getiren herkesi terörize ederek cezalandırıyorsa, anayasasıyla farklılıkları korumak yerine yok sayarak tasfiye ediyorsa, doğuştan gelen anadil ve öz kimlikleri ret edilerek bölünme paranoyasına dönüştürülüyorsa, bu rejim bizleri kapsamamakta ve temsil etmemektedir” diye açıkladı.
Bugüne kadar doğu ve güneydoğu bölgelerinde dört il, 10’u aşkın ilçe ve mahallede özerklik açıklaması yapıldı.